Zoeken

Historische daling export Marokkaanse olijven

28 januari 2024 - 11:00 - Economie

©

De export van Marokkaanse olijven heeft een historische daling doorgemaakt, terwijl de import juist toeneemt, resulterend in een groter handelstekort.

Getroffen door de crisis in de mediterrane olijvenmarkt en door droogte, heeft Marokko de export van olijfolie beperkt. Deze maatregel, bedoeld om prijsstijgingen tegen te gaan en de consumentenprijzen te stabiliseren tot 31 december 2024, heeft aanzienlijke gevolgen voor de export. Marokkaanse exporteurs verkochten slechts 82.000 ton ingeblikte olijven tijdens het seizoen 2022/2023, ongeveer een derde minder dan in het voorgaande seizoen, meldt EastFruit.

Lees ook: Marokkaanse olijven: sterke groei in waarde

Dit volume is het laagste in tien jaar. Ter vergelijking daalde het exportvolume tijdens de campagne van 2014-2015 tot slechts 76.000 ton. Aan de andere kant steeg het volume van geïmporteerde olijven in Marokko in het seizoen 2022-2023 tot 3000 ton, bijna elf keer meer dan het jaar ervoor. De meeste ingeblikte olijven die Marokko importeert, zijn afkomstig uit Spanje. Tijdens het vorige seizoen werd Spanje echter overtroffen door Egypte.

Lees ook: Forse prijsstijging voor olijven in Marokko

Volgens de statistieken van de FAO is Marokko een van ’s werelds belangrijkste olijfproducenten. Het land stond in 2021 op de vijfde plaats en klom een jaar later naar de vierde positie. De belangrijkste markten voor ingeblikte Marokkaanse olijven zijn de Europese Unie en Noord-Amerika, die samen ongeveer 90% van de totale Marokkaanse olijvenexport vertegenwoordigen. De vijf grootste importlanden zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, België, Spanje en Italië. Andere kleinere kopers zijn onder meer Saoedi-Arabië, Nederland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Libië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team