Zoeken

Mauritanië perst Marokkaanse vrachtwagens af, schuld van Algerije?

7 januari 2024 - 23:00 - Economie

©

De Mauritaanse overheid heeft de douanetarieven voor vrachtwagens die Marokkaanse goederen vervoeren naar de Afrikaanse markt, aanzienlijk verhoogd. Deze maatregel is een zware tegenslag voor Marokkaanse exporteurs.

Voor Marokkaanse exporteurs is het steeds moeilijker geworden om via de grenspost El Guerguerat hun goederen op de Afrikaanse markt te brengen. De Mauritaanse overheid heeft namelijk de douanerechten voor vrachtwagens verhoogd. Nu moet elke vrachtwagen bij binnenkomst in Mauritanië een douanetarief van bijna 60.000 dirham betalen, tegenover de eerdere 28.000 dirham – een stijging van 171%. Als gevolg hiervan zien sommige Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs zich genoodzaakt om terug te keren naar Marokko.

Lees ook: Mauritanië wil minder Marokkaanse groenten

Tot nu toe heeft de Mauritaanse regering geen verklaring gegeven voor deze verhoging van de tarieven. Het zou echter te maken kunnen hebben met de vrijhandelsovereenkomst die tussen Mauritanië en Algerije gesloten zal worden. President Abdelmajid Tebboune van Algerije zou zijn regering hebben opgedragen een studie uit te voeren naar het oprichten van een vrijhandelszone, meldt Financial Afrik. Deze maatregel zou genomen zijn om "de nationale productie te stimuleren", zo melden lokale media op basis van uitspraken van Mauritaanse functionarissen.

Lees ook: Mauritanië bemiddelt in crisis tussen Marokko en Algerije

Deze plotselinge en onverwachte tariefstijging kan een negatieve impact hebben op de handel tussen Marokko en de Afrikaanse landen. Een prijsstijging van groenten, enkele maanden voor de Ramadan, is niet uitgesloten. In 2022 heeft de sector al een significante toename van 39,9% gezien, wat resulteerde in een totale omzet van 64,43 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team