Zoeken

Marokko: economische groei ondanks aanhoudende inflatie

28 januari 2024 - 07:00 - Economie

©

De Hoge Planning Commissie (HCP) heeft in een recent rapport aangegeven dat de inflatie in Marokko zal blijven dalen, maar niet zal terugkeren naar het niveau van voor 2022.

Het land registreerde een groei van +3,3% in het vierde kwartaal van 2023, tegenover +2,8% in het derde kwartaal. Het rapport onthult een opmerkelijke daling in de export van fosfaat en zijn derivaten in vergelijking met voorgaande kwartalen, ondanks een toename van de geëxporteerde hoeveelheden natuurlijke en chemische meststoffen. Deze daling wordt toegeschreven aan de stagnatie van de prijzen op de internationale markten.

Lees ook: Vlees in Marokko heel duur

De binnenlandse vraag is blijven stijgen, net zoals in het derde kwartaal van 2023, na een daling van 0,1% in de eerste twee kwartalen van het jaar. Deze toename is het gevolg van een groei in investeringen met 12,8% op jaarbasis. Investeringen in de productie van auto’s, elektrische en elektronische producten zijn eveneens gestegen door de toegenomen buitenlandse vraag. Er werd daarentegen een vertraging geregistreerd in investeringen in de technologie- en vastgoedsector.

Lees ook: Exportstop leidt tot sterke daling groenteprijzen in Marokko

De inflatie daalde, met uitzondering van de energiesector. De landbouwactiviteiten vertraagden in het vierde kwartaal van 2023 door droogte en een tekort aan neerslag, wat een negatieve invloed had op de productie en export van groenten en fruit. De landbouwsector zag een groei van 5,2% op jaarbasis. De veehouderijsector wordt eveneens getroffen door de droogte, maar de productie van rood vlees werd ondersteund door de toename van de import van levende dieren. Tenslotte is er sprake van een toename van het volume van export en import van goederen en diensten met respectievelijk 15,5% en 15,2% op jaarbasis in het vierde kwartaal van 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team