Zoeken

Marokko: fruit- en groenteprijzen bereiken recordhoogte

30 november 2023 - 16:00 - Economie

©

In Marokko blijven de prijzen van fruit en groenten stijgen, wat aanzienlijke druk legt op het maandbudget van Marokkaanse huishoudens. Deze prijsstijging wordt onder meer toegeschreven aan de toenemende export.

Sinds enkele weken bereiken de prijzen van essentiële groenten zoals aardappelen en tomaten recordhoogtes, met een kilogram die wordt verkocht voor 9 dirham. Volgens experts en professionals uit de sector is deze prijsstijging te wijten aan diverse factoren, waaronder klimaatverandering, meldt Assabah. Een andere factor die de hoge prijzen zou kunnen verklaren, is de toename van de Marokkaanse export. Grote landbouwers hebben tomaten opgekocht van kleinere boeren om deze vervolgens te exporteren.

Lees ook: Prijs linzen vliegt omhoog in Marokko

De exportopbrengsten van tomaten van januari tot september 2023 hebben 8,14 miljard dirham overtroffen, tegenover ruim 7 miljard dirham in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van 17,91%. De inkomsten per kilogram zijn evenredig gestegen, van 14,84 dirham in de eerste negen maanden van 2022 naar 18,61 dirham, een toename van 3,77 dirham per kilogram.

In 2022 importeerde Spanje voor 1,8 miljard dirham aan groenten uit Marokko. Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 2018 haar import van Marokkaanse tomaten verdrievoudigd. Nederland heeft in de afgelopen vijf jaar de import van groenten verhoogd tot 1,5 miljard dirham in 2022. Duitsland importeerde in 2022 voor 530 miljoen dirham aan groenten uit Marokko.

Lees ook: Sterke stijging kippenprijzen in Marokko

Als reactie op de stijgende prijzen van fruit en groenten heeft de Marokkaanse regering een aantal maatregelen aangekondigd, waaronder het beperken van de export van bepaalde producten zoals tomaten en peulvruchten. Dit is bedoeld om het evenwicht in het binnenlandse aanbod te behouden en de voedselzekerheid van de burgers te garanderen.

Bladna.nl