Zoeken

Marokkanen slachtoffer onbegrijpelijke stijging eierprijzen

22 januari 2024 - 08:00 - Economie

©

De recente stijging van de prijs van eieren in Marokko, die 1,75 dirham per stuk heeft bereikt in diverse steden vlak voor de maand Ramadan, heeft de Marokkanen verrast.

Volgens Abdelatif Zaim, voormalig voorzitter van de Nationale Vereniging van Eierproducenten, is de huidige prijsstijging tot bijna 2 dirham per ei nog niet overdreven. In een gesprek met Al3omk legt hij uit dat de prijs van eieren "laag" is in vergelijking met de voedingswaarde, aangezien twee eieren gelijkstaan aan 100 gram vlees, dat voor 10 dirham wordt verkocht tegenover 1,5 dirham voor eieren.

Lees ook: Sterke stijging prijs pluimvee en eieren veroorzaakt onrust in Marokko

Zaim wijst op de grote hoeveelheid geïmporteerd pluimveevoer (75%) als een belangrijke oorzaak van de prijsstijging, omdat dit 80% van de productiekosten voor eieren vertegenwoordigt. Hij benadrukt ook de invloed van wereldwijde inflatie, stijgende brandstofprijzen en hogere transportkosten, en verzekert dat de prijs van eieren tijdens de Ramadan niet zal stijgen.

De voorzitter van de Nationale Vereniging van Vleeskuikenproducenten en lid van het bestuur van de Consumentenvereniging daarentegen, vindt de huidige eierprijzen "onbegrijpelijk en onverklaarbaar". Hij waarschuwt voor "gebrek aan transparantie" en "monopolie" van de markt door grote producenten, wat leidt tot controle over de productie en dus prijsstijgingen.

Lees ook: Eieren, een luxe product in Marokko

De expert bekritiseert de stijging van de eierprijzen ondanks de wereldwijde daling van de prijzen voor grondstoffen voor samengesteld voer, de vrijstelling van de btw in de begrotingswet van 2023 en een subsidie van 10 miljard dirham aan producenten. Hij roept op tot een onderzoek naar de vrijstelling van consumptie-eieren van douanerechten om echte concurrentie te creëren tussen bedrijven en leveranciers, zoals in 2016, en om de import van eieren door producenten te verbieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team