Zoeken

Sebta bereidt zich voor om Marokkaanse diaspora te verwelkomen

5 mei 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje en Marokko bereiden zich voor op een succesvol verloop van de Operatie Marhaba 2022. Een Spaanse delegatie is vandaag in Rabat om samen met de Marokkaanse autoriteiten de voorwaarden te bepalen voor de operatie, waaraan ook de haven van Sebta gaat deelnemen.

Na twee opeenvolgende jaren zonder Operatie Marhaba, hebben Spanje en Marokko besloten om de actie dit jaar wel door te laten gaan. Spaanse en Marokkaanse delegaties komen op donderdag 5 mei in Rabat bijeen om de transit operatie voor te bereiden, die Marokkanen uit Europa de mogelijkheid biedt het koninkrijk te bereiken via Spaanse havens tijdens de zomervakantie, schrijft Ceuta al dia.

Lees ook: Toeristen dolblij met hervatting bootverkeer Sète-Marokko

In 2020 en 2021 heeft Marokko de Spaanse havens uitgesloten van de Operatie Marhaba, waardoor wereld-Marokkanen via de Franse haven van Sète en de haven van Genua in Italië moesten reizen. Een besluit waardoor Spanje tussen 1,15 en 1,5 miljard euro zou hebben verloren. Met de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Spanje en Marokko en de hervatting van het passagiersvervoer over zee, zal operatie Marhaba 2022 kunnen doorgaan tijdens de gebruikelijke periode, tussen 15 juni en 15 september.

De havens van Sebta en Melilla zullen naar verwachting deelnemen aan de operatie "OPE", of de "Oversteek door de Straat van Gibraltar". De autoriteiten van de twee autonome steden hebben deelgenomen aan de laatste vergadering van het Staatscomité voor coördinatie en beheer (CECOD), waar de veiligheidsmaatregelen voor Operatie Marhaba werden geschetst, met de inzet van 14.870 agenten van de nationale politie en de Guardia Civil.

Lees ook: Operatie Marhaba 2022 zal "uitzonderlijk" zijn

In 2019, het laatste jaar waarin operatie Marhaba plaatsvond, reisden 3.340.045 passagiers en 760.215 voertuigen via Spaanse havens naar Marokko. Deze cijfers zullen dit jaar ruimschoots worden overschreden, gezien de massale toevloed van passagiers op de eerste veerboten na de hervatting van de zeeverbindingen tussen de twee landen.

Bladna.nl