Zoeken

Sebta wil zich ontwikkelen zonder Marokko

27 september 2021 - 18:20 - Economie

©

De economische ontwikkeling van Sebta baart het dagblad El Español-Invertia zorgen. De krant organiseert op dinsdag 28 en woensdag 29 september, een economisch forum om het economisch, toeristisch en sociaal potentieel van de stad te analyseren.

Door zijn geografische ligging is Sebta een strategische stad voor Spanje. De autonome stad grenst in het zuiden aan Marokko en wordt in het noorden begrensd door de Straat van Gibraltar. In 2019 verwelkomde het 76.400 toeristen, voornamelijk Marokkanen, aangetrokken door de vele toeristische bezienswaardigheden die het te bieden heeft, zoals onder meer de al-Mansura Muren, La Almina, het San Amaro Park en de oude Koninklijke Muren.

Lees ook: Spanje houdt grenzen Sebta en Melilla dicht

Marokko maakte een einde aan de doorgang van personen en goederen via Sebta, door in oktober 2019 eenzijdig te besluiten de grenspost Tarajal II te sluiten, kort nadat de haven van Tanger Med in gebruik werd genomen. Dit leidde tot het einde van de grensoverschrijdende handel en een verlies van 25% van het bbp van de regio, zo meldt El Español. Het doel van het koninkrijk was het noorden van het land te ontwikkelen door toeristen aan te trekken. Na het uitbreken van de corona-pandemie heeft Marokko op 13 maart 2020 eenzijdig besloten om zijn landsgrenzen met Sebta te sluiten.

Die situatie heeft gevolgen gehad voor de invoer van koffie, thee, specerijen, schoenen, machines, elektrische apparatuur of textielartikelen die in Sebta worden gemaakt, een activiteit waarvan een groot deel van de inwoners van de stad leeft. Volgens gegevens van het directoraat-generaal voor de Handel heeft de stad in de eerste helft van 2021 voor 67,8 miljoen euro aan goederen ingevoerd, tegen 139,3 miljoen euro in dezelfde periode twee jaar geleden. Wat de uitvoer betreft, is Sebta daarentegen gestegen van 3,2 miljoen euro tot bijna 8 miljoen in de eerste helft van 2021, als gevolg van de stijging van de aardgasprijs.

Lees ook: Marokko wil Sebta en Melilla co-beheren

Bij nader inzien is de economische situatie in Sebta kritiek. De autonome stad, die zwaar is getroffen door de gezondheidscrisis en de daaruit voortvloeiende sluiting van de grenzen, heeft te kampen met een ineenstorting van de detailhandel en een daling van het havenverkeer als gevolg van de opschorting van de operatie Marhaba door Marokko voor het tweede achtereenvolgende jaar. Dat leidde ook tot de sluiting van een vijftigtal winkels en een twaalftal hotels. De economische situatie baart de Kamer van Koophandel en de ondernemers in de regio zorgen, ze werken al jaren samen met het stadsbestuur aan de uitvoering van een noodplan om het economische en sociale weefsel van de stad te verbeteren.

Tijdens het Economisch Forum zullen al deze kwesties worden besproken. Het startschot zal worden gegeven door de afgevaardigde van de regering in Sebta, Salvadora Mateos, en de voorzitter van de regeringsraad van de autonome stad, Juan Jesús Vivas. Verschillende persoonlijkheden zullen hieraan deelnemen, zoals de staatssecretaris voor de Europese Unie van het ministerie van Buitenlandse zaken, Juan González-Barba, de staatssecretaris voor Toerisme, Fernando Valdés, de voorzitter van de Spaanse Kamer van Koophandel, José Luis Bonet en anderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team