Zoeken

Haven Malaga verwacht "historische" Marhaba-operatie

18 april 2022 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De havenautoriteit van Malaga bereidt zich voor op een "historische" editie van de Operatie Marhaba. De zomeroperatie zal na twee jaar eindelijk opnieuw plaatsvinden, nadat twee jaar te zijn afgelast vanwege de coronacrisis en de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

"De operatie Marhaba van dit jaar wordt historisch. We beschikken nog niet over alle details van de organisatie, aangezien het coördinatiecomité nog niet bijeen is gekomen en de grens van Melilla met Marokko nog niet open is voor het verkeer van personen en goederen, maar dit is wel bepalend voor het aantal passagiers in Malaga", legt voorzitter Carlos Rubio van de haven uit aan Diario Sur.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: prijs bootticket bekend

Het havenbedrijf heeft inmiddels een aanbesteding uitgeschreven om de capaciteit voor passagiers te verhogen naar het volume van 2019, het laatste jaar waarin operatie Marhaba werd gehouden. In dat jaar maakten in totaal 142.955 passagiers en 29.949 voertuigen gebruik van de diensten van de haven van Malaga, bijna 15% meer passagiers (124.981) en 32% meer voertuigen dan het jaar daarvoor.

De aanbesteding moet leiden tot een samenwerking met een bedrijf voor de installatie van twee tenten in de wachtruimte van de haven, bij de ingang van de pier San Andrés, alsmede wc’s, een gebedsruimte en lokalen voor vrijwilligers van het Rode Kruis. "Dit alles wordt voorbereid. We hopen ook dat de grens met Melilla weer normaal open zal gaan en dat we een goede Marhaba operatie zullen kunnen organiseren," voegt de havenautoriteit toe.

Lees ook: Nog geen boot tussen Nador, Al Hoceima en Spanje

Momenteel heeft Malaga geen rechtstreekse verbinding met Marokko, maar er zijn onderhandelingen aan de gang om zeer binnenkort een lijn met Nador te openen, verzekerde Rubio. Maandag heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken het groene licht gegeven voor de voorbereidingen van operatie Marhaba. Ongeveer 17.000 agenten van de nationale politie en de Guardia Civil, en minstens 70 maatschappelijk werkers en vertalers, worden voor deze operatie gemobiliseerd.

Bladna.nl