Zoeken

Algeciras is klaar voor operatie Marhaba 2022

3 mei 2022 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko en Spanje bereiden zich voor op operatie Marhaba 2022 nadat Rabat deze twee jaar op rij had afgelast wegens de gezondheids- en diplomatieke crisis. Ook de haven van Algeciras, een van de havens die het meest door Marokkanen uit Europa wordt gebruikt om in de zomer naar Marokko te reizen, probeert ervoor te zorgen dat de operatie goed verloopt.

Met de annulering van operatie Marhaba in 2020 en 2021 heeft de haven van Algeciras volgens de havenautoriteit van de baai van Algeciras (APBA), te maken gekregen met een verlies van 10 miljoen passagiers en 2 miljoen voertuigen. Na de hervatting van het passagiersvervoer tussen Marokko en Spanje op 12 april hebben de Spaanse autoriteiten het licht op groen gezet voor de voorbereidingen van operatie Marhaba 2022, meldt ABC.

Lees ook: Operatie Marhaba 2022 zal "uitzonderlijk" zijn

Het nieuws werd met enthousiasme begroet in de havens van Algeciras en Tarifa. Deze havens hebben het passagiersverkeer met de havens Tanger Med en Tanger Stad reeds hervat. De drie maanden durende Operatie Transit (van 15 juni tot 15 september) biedt de 13 reisbureaus in de haven van Algeciras de broodnodige zuurstof. "Deze maanden redden het seizoen. Elk van de Marhaba-operaties levert de reisbureaus een winst van ongeveer 30 miljoen euro op," aldus Juan Parade, voorzitter van de vereniging van reisbureaus in de haven van Algeciras.

In de eerste tien dagen na de hervatting van het verkeer zijn 26.698 passagiers en 3927 voertuigen ingescheept van Algeciras en Tarifa naar Tanger, en 18.380 passagiers en 1754 voertuigen ontscheept. Deze cijfers zijn nog bescheiden in vergelijking met de aantallen die in de twee havens vóór de pandemie werden geregistreerd. In ieder geval wordt verwacht dat zij deze week, na het einde van de Ramadan weer zullen toenemen.

Lees ook: Operatie Marhaba 2022 zal "uitzonderlijk" zijn

De voorzitter van de havenautoriteit, Gerardo Landaluce, verzekerde dat alles klaar is voor operatie Marhaba 2022. "Alles is geleidelijk weer in gebruik genomen", aldus Landaluce, die erop wees dat de havens van Algeciras en Tarifa "meer dan 70% van het verkeer van de operatie Marhaba afhandelen, wat ook een grote verantwoordelijkheid is". In 2019 behandelden de Spaanse havens 3,3 miljoen passagiers en meer dan 760.000 voertuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team