Zoeken

Melilla zal wel met Marokko moeten samenwerken

10 december 2020 - 19:40 - Wereld

©

Melilla zal haar economische- en handelsbetrekkingen met Marokko wel moeten verderzetten, vinden specialisten. Zij debatteerden over het economische model dat de Spaanse stad zou moeten hanteren.

Het economische model van de stad was het onderwerp van een discussie tijdens een bijeenkomst met als titel: ’Melilla Strategic Plan 2029’. Aan het debat namen academici, ondernemers en overheden uit de enclave deel, meldt Les Inspirations Éco. Samen bespraken ze de integratie in de Europese Douane-unie en de gevolgen daarvan voor de betrekkingen met buurland Marokko.

De integratie heeft zowel voor- als nadelen voor de enclave. Een nadeel is onder meer het verlies van de speciale fiscale status waarvan Melilla, net zoals Sebta, profijt van heeft, maar ook het verlies van de "fiscale autonomie", en dergelijke.

In haar tussenkomst zei Maria Dolores Rodriguez Mejias, adviseur op de Canarische Eilanden belast met exporterende bedrijven, dat "als Marokkaanse overheden de ambitie hebben om de oostelijke regio te ontwikkelen, elke verandering in de douanestatus van de enclave een bron van spanningen zal zijn met het koninkrijk." Andere sprekers benadrukten de urgentie om de commerciële douane te heropenen, wat volgens hen logischer zou zijn dan een lidmaatschap van de Europese Douane-unie.

Anticiperend op het succes van de toekomstige haventerminal in Nador-West Med en het onvermogen van de stad om deze nieuwe concurrent het hoofd te bieden, pleiten experts voor een economisch model dat aantrekkelijk is voor bedrijven die zich toeleggen op de technologische- en digitale sector. De participanten waren het er overigens allemaal over eens dat het belangrijk is voor Melilla om de economische- en de handelsbetrekkingen met het koninkrijk in stand te houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team