Zoeken

Melilla werkt aan maritieme verbinding met Nador

5 januari 2021 - 14:40 - Wereld

©

Diverse economische instanties in Melilla werken aan een oplossing om toch handel te kunnen drijven met de grensstad Nador. Zo wil de ondernemersorganisatie CEME in Melilla dat er een veerdienst komt tussen Bni Nssar en de Spaanse enclave voor goederen en passagiers.

Zonder uitzicht op een heropening van de grenzen, komt de voorzitter van CEME met het plan om een veerdienst tussen de twee steden starten. Op deze manier kan er toch handel worden gedreven. Tijdens een bijeenkomst met de lokale autoriteiten van Melilla is er gekeken naar de mogelijkheden op economisch en commercieel vlak. Zij willen de werkzaamheden van de haven hervatten.

De ondernemers in de enclave hebben door de gezondheidscrisis vanwege het coronavirus financieel geleden. Het starten van een lijndienst tussen de haven van Bni Nssar en Melilla zou voor beide partijen gunstig zijn. De Spaanse rederij Balearia zou zelfs geïnteresseerd zijn om hierin een rol te spelen.

Het bedrijf heeft twee schepen die zowel passagiers als goederen kunnen vervoeren. Aan beide kanten zou dit een goede oplossing zijn voor de getroffen steden. Marokko zou dan weer vis, fruit en groenten kunnen verkopen aan de Spaanse enclave. Maar volgens de website Les Ecos heeft vooral Melilla baat bij deze oplossing en zou het voor Marokko juist nadelig zijn.

Kort na de sluiting van de grenzen tussen Marokko en de Spaanse enclave, wilden de lokale autoriteiten en ondernemers van de enclave zaken gaan doen met Algerije. Zij zagen hier uiteindelijk van af omdat ze ’een sterkere en stabielere handelsrelatie met Marokko’ hebben.

De ondernemers in de enclave hopen nu dat er positief wordt gereageerd op hun voorstel voor een veerdienst met Nador. Zij hopen dat dit voorstel bespreekbaar wordt wanneer Marokko en Spanje in februari een topontmoeting hebben.

Bladna.nl