Zoeken

Marokko wil Sebta en Melilla in het nauw drijven

18 december 2020 - 21:00 - Marokko

©

De vele ontwikkelingsprojecten die gelanceerd werden door Koning Mohammed VI in Noord-Marokko, kunnen Sebta en Melilla potentieel economisch versmachten. Met hun rug tegen de muur, zouden de enclaves onder het erfgoed van de Marokkaans-Spaanse soevereiniteit kunnen vallen.

In een lange reportage van de Iberische krant El Español, komen de vele grootschalige ontwikkelingsprojecten aan bod, die in de noordelijke regio’s van Marokko op poten worden gezet. Volgens dezelfde bron ligt de visie van Koning Mohammed VI aan de bron van de economische boost voor deze regio’s. De vele werven zorgen voor een transformatie van de steden.

Volgens Spanje is de bedoeling van de vele ontwikkelingsprojecten in Marokko om de twee Spaanse enclaves te verstikken en zo Madrid te dwingen om met Rabat te onderhandelen over de toekomstige status van de twee steden, aldus dezelfde bron. Sommige projecten overstelpen de omgeving van de enclaves, zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van de luchthaven Nador Laroui en het tramproject. Deze zal in 2025 in gebruik worden genomen en de luchthaven van Laroui verbinden met de haven van Nador aan de westelijke Middellandse Zee, die nog in aanbouw is. Er is ook een tramlijn gepland om de stad Nador met het centrum van Melilla te verbinden.

Naast deze projecten zijn er ook de toeristische plannen voor het badplaats Marchica en grote hotels met een capaciteit van 34.000 bedden met al de bijbehorende basisinfrastructuur zoals bijvoorbeeld snelwegen. Om de enclaves, en met name Melilla, een schok toe te dienen, zou de Marokkaanse regering vliegtuigen die in Melilla opstijgen of landen kunnen dwingen om gebruik te maken van de luchthaven van Laroui in Nador.

Sebta krijgt dan weer te maken met twee belangrijke projecten, namelijk de uitbreiding van de haven van Tanger-Med en de nieuwe vrije zone van Fnideq. Deze kunnen haar lot, inclusief de smokkel, in de komende maanden definitief bezegelen.

Bladna.nl