Zoeken

Sebta en Melilla "moeten wapens opnemen" tegen Marokko

5 februari 2021 - 16:40 - Wereld

©

In een artikel in de Spaanse krant El Confidencial schrijft journalist Ignacio Cembrero dat Sebta en Melilla moeten stoppen met hun beklag over het gebrek aan steun van de centrale overheid in Madrid. Volgens hem hebben de enclaves er meer aan om de Europese Unie ertoe te bewegen om samenwerkingsovereenkomsten tussen de twee Spaanse steden en Marokko te sluiten.

"Als opeenvolgende Spaanse regeringen Sebta en Melilla niet verdedigen tegen de economische verstikking waaraan Marokko hen onderwerpt, hebben lokale autoriteiten, zakenlieden en het maatschappelijk middenveld de middelen om zich te verdedigen", zegt Cembrero. Volgens de journalist is de EU beter in staat om met Marokko te onderhandelen omdat zij niet direct hoeven te vrezen voor een eventuele crisis in de verstandhouding met het koninkrijk.

Ook schrijft Cembrero dat wijlen Koning Hassan II, ondanks te volharden in de bewering dat de enclaves bij Marokko horen, hier nooit concreet naar gehandeld heeft. Koning Mohammed VI is volgens de journalist begonnen met de economische verstikking van de Spaanse steden. Volgens hem is Melilla het hardst getroffen door dit beleid.

In de huidige samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Marokko staat vermeld dat "Marokko de invoer van producten uit Sebta en Melilla op dezelfde manier behandelt als producten die zijn ingevoerd vanuit de EU". Volgens Cembrero is het de plicht van de Europese Commissie om Marokko te verplichten om zich aan deze afspraken te houden. Ook betreurt hij het geringe aantal klachten van Sebta en Melilla tegen het verstikkende Marokkaanse beleid.

Dit beleid leidde tot de sluiting van het commerciële douanekantoor van Melilla, wat in strijd was met de EU-overeenkomst. Cembrero betreurt het dat de toetreding van Sebta tot de Europese douane-unie in 2010 niet veel heeft veranderd aan de verstikkende economische maatregelen van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team