Zoeken

Marokko wint strijd tegen de Scholz-groep

3 augustus 2022 - 09:00 - Economie

©

Het Internationaal Centrum voor de beslechting van investeringsgeschillen (ICSID) van de Wereldbank, heeft zich in het voordeel van Marokko uitgesproken in het geschil met de Duitse staalgroep Scholz. Een conflict dat meer dan drie en een half jaar lang geduurd heeft.

Marokko ligt sinds 2019 overhoop met het Duitse staalconcern Scholz. Het geschil is ontstaan in de nasleep van het besluit van voormalig minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie en Handel, om de uitvoer van schroot te verbieden en de invoer van betonstaal te beperken. De groep had in 2008 geïnvesteerd in het bedrijf Scholz Metall Marokko, een recyclingbedrijf voor schroot in Skhirat, en voelde zich destijds geviseerd door de maatregel, die dateert van 2013.

Lees ook: Miljardair Anas Sefrioui afwezig op rechtszaak

De maatregel leidde tot de stopzetting van de activiteiten van de onderneming, die het ministerie vervolgens beschuldigde van de schending van een bilateraal verdrag inzake de bescherming van investeringen dat in 2001 werd gesloten tussen Marokko en Duitsland. Artikel 2 van dat verdrag bepaalt dat "geen van de verdragsluitende staten door willekeurige en discriminerende maatregelen het beheer, de instandhouding, het gebruik, het genot of de beschikking over investeringen van investeerders van de andere verdragsluitende staat, zal belemmeren zonder voorafgaand overleg".

Het departement van Moulay Hafid Elalamy probeerde vóór 15 augustus 2018 een minnelijke schikking te treffen met Scholz Metall Marokko, maar dit werd door het Duitse concern geweigerd. Laatstgenoemde eiste 60 miljoen dollar als financiële compensatie voor de geleden verliezen. Een bedrag dat het naar beneden bijstelde tot 20 miljoen dollar. Maar Marokko gaf zich niet meteen gewonnen.

Lees ook: Marokko: slachtoffer poging tot onteigening wint rechtszaak

De zaak werd voorgelegd aan het Internationaal Centrum voor de beslechting van investeringsgeschillen (ICSID). Het arbitrageorgaan van de Wereldbank onderzocht de zaak en heeft beslist in het voordeel van Marokko. "We zijn erg blij dat we de strijd tot het einde toe hebben gestreden om de zaak voor het ICSID te winnen," vertelt Ryad Mezzour, huidig minister van Industrie en Handel, aan Le Desk. Hij is verheugd over "de eerste overwinning voor de Marokkaanse staat" in het geschil met het Duitse Scholz voor het ICSID. Eén van de vijf lopende zaken tussen de twee partijen is dus opgelost.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team