Zoeken

Marokko: buitenlandse investeerders claimen 23 miljard dirham

28 juli 2022 - 18:20 - Economie

©

Marokko wordt geconfronteerd met financiële sancties ten belope van 23 miljard dirham wegens het niet nakomen van zijn verplichtingen tegenover talrijke buitenlandse investeerders in het afgelopen decennium.

In het afgelopen decennium heeft het slechte bestuur van opeenvolgende regeringen Marokko in een dozijn juridische geschillen met buitenlandse investeerders doen belanden. Vijf van deze geschillen zijn voor het Internationaal Centrum voor de beslechting van investeringsgeschillen (ICSID) gebracht. Het koninkrijk wordt geconfronteerd met financiële sancties van 23 miljard dirham, meldt Maroc Hebdo.

Lees ook: Amerikaanse investeerders tonen veel interesse in Marokko

In een geschil met Marokko dat al vier jaar aansleept, eist de Amerikaanse reus Carlyle 3,9 miljard dirham. De zaak wordt voor arbitrage voorgelegd aan het Internationaal centrum voor de beslechting van investeringsgeschillen (ICSID) van de Wereldbank. Het Amerikaanse bedrijf beschuldigt Marokko van het "toewijzen", "in beslag nemen" en "innen" van zijn ruwe olie en geraffineerde aardolieproducten. Deze zijn opgeslagen in de tanks van de olieraffinaderij Samir, dat in maart 2016 een faillissement aanvroeg. Volgens Carlyle heeft Marokko niet voldaan aan zijn verplichtingen "krachtens de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en de Verenigde Staten van 2006".

Op 27 juni werd bij de instelling een andere klacht tegen Marokko ingediend door de Spaanse onderneming Comercializadora Mediterranéa de Viviendas (die nu Marina d’or-Loger heet). Het bedrijf had in 2004 deelgenomen aan de bouw van twee grote vastgoedcomplexen in Marokko, waaronder de nieuwe stad Tamesna. Er werd van uitgegaan dat het bedrijf zijn investering zou terugverdienen door de gebouwde complexen te verkopen. Maar "de passiviteit van de Marokkaanse regering op het gebied van uitrusting en infrastructuur" heeft ertoe geleid dat "deze idyllische nieuwe stad thans gereduceerd is tot een paar geïsoleerde gebouwen", zegt het advocatenkantoor B. Cremades & Asociados, dat belast werd met de verdediging van de onderneming.

Lees ook: Marokko trok ondanks pandemie meer buitenlandse investeerders aan

De Spaanse groep had ook met de Marokkaanse regering een contract gesloten voor de bouw van het complex ’La Perle de Tanger’ in de gelijknamige stad. Administratieve moeilijkheden verhinderden echter een behoorlijke uitvoering van het project. Het bedrijf claimt nu een bedrag van 407 miljoen euro (meer dan 4 miljard dirham) als schadevergoeding voor de geleden schade.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team