Zoeken

Marokko: vastgoedprijzen stijgen weer

18 november 2020 - 13:00 - Economie

©

Na twee kwartalen waarin de vastgoedprijzen in Marokko zijn gedaald door de coronacrisis, is er in het derde kwartaal weer een stijging genoteerd. Dit blijkt uit gegevens van Bank Al Maghrib (BAM) en het Nationaal Agentschap voor landbehoud, kadaster en cartografie (ANCFCC). In de eerste drie kwartalen van 2020 is de gemiddelde stijging van de verkoopprijzen van onroerend goed 3,6%.

Volgens Bank Al Maghrib en de ANCFCC komt deze prijsstijging overeen met de die van alle goederencategorieën: een stijging van 3,6% van de prijzen van woningen en grond en een groei van 5,1% van de prijzen van goederen voor professioneel gebruik. Het aantal transacties is weer terug op het niveau van voor de crisis.

In het derde kwartaal van 2020 steeg de omzet van de vastgoedmarkt met 117,6% na twee kwartalen met negatieve omzetcijfers. In het eerste kwartaal was er een daling van 29% en in het tweede kwartaal een daling van 41,4%. De omzetstijging van juli tot en met september betreft alle categorieën van onroerend goed. Uit de nota van de twee instellingen blijkt echter wel dat de residentiële vastgoedprijzen ten opzichte van de voorgaande jaren zijn gedaald. De prijzen van residentiële panden dalen jaarlijks met 1,2% en de grondprijzen van land dat in bezit is van particulieren daalt met 0,4% per jaar. Omdat de prijzen van goederen voor professioneel gebruik wel met 3% zijn gestegen komt de totale jaarlijkse daling uit op 0,8%.

Omdat de gezondheidscrisis heeft geleid tot een daling van het aantal verkopen van 15,3%, is het totale aantal vastgoedtransacties met 9,5% gedaald. De verkoop van grond is praktisch stil komen te staan, terwijl de verkoop van goederen voor professioneel gebruik met 22,8% is gestegen.

De verschillende categorieën van residentieel vastgoed zijn dit jaar per kwartaal met 3,6% in prijs gestegen. De prijzen van appartementen zijn met 3,4% gestegen per kwartaal, de prijzen van huizen met 4,8% en van villa’s met 5,4% per kwartaal. Ten opzichte van de voorgaande jaren zijn de prijzen dit jaar in totaal wel met 1,2% gedaald. Huizenprijzen liggen dit jaar tot nu toe 2,7% lager dan de voorgaande jaren, en voor de categorie appartementen gaat het om een daling van 1,1%.

Bladna.nl