24 november 2020 - 19:40 - Economie
De arbeidsmarkt in Marokko is nog steeds niet erg veilig voor werknemers. Uit het nationale werkgelegenheidsonderzoek blijkt dat 55% van de Marokkaanse werknemers het niet eens is met hun arbeidsvoorwaarden.
In het derde kwartaal van 2020 had slechts 25,6% van de medewerkers een vast contract, 11,8% een contract voor bepaalde tijd en 6,2% had een mondeling contract. Zo’n 40,5% van de vrouwelijke werknemers werkt zonder contract, tegen 58,4% van de mannelijke werknemers. Een op de 10 werknemers heeft een baan in de incidentele of seizoensarbeid. Op het platteland werkt 13,1% in deze sector van de arbeidsmarkt en in stedelijke gebieden 8,1%.
Slechts iets meer dan een kwart (25,6%) van de Marokkaanse beroepsbevolking heeft een ziektekostenverzekering via het werk. De sector met het hoogst aantal verzekerde werknemers is die van industrie en ambachten met een percentage van 44,5%. In het derde kwartaal van 2020 bedroeg de arbeidsparticipatie van Marokko 43,5%. Van de mannen heeft 69,9% een baan en van de vrouwen heeft slechts 17,8% een baan. In een jaar tijd is de netto arbeidsparticipatie gedaald naar 37,9% voor alle categorieën.
Volgens het onderzoek zijn er in het derde kwartaal van 2020 368.000 meer werkelozen dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Dit is een stijging van 33%. Op dit moment zijn er in totaal 1.482.000 Marokkanen werkloos. Het percentage werklozen die wel een baan hadden vóór de coronacrisis is 60%. Van deze groep woont 72,9% in stedelijke gebieden en bestaat voor 77,4% uit mannen.
Van de Marokkanen die in het afgelopen jaar hun baan zijn verloren, heeft 60,3% een diploma. In deze categorie werklozen had 83,8% een baan bij een werkgever en was 12,5% zelfstandig ondernemer. Het gedeelte van de beroepsbevolking dat niet actief is op de arbeidsmarkt ligt op 54% (15,15 miljoen Marokkanen), onder wie 54% huisvrouwen en 24% leerlingen of studenten.
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?