Zoeken

Algemene daling vastgoedprijzen in Marokko

18 november 2021 - 15:40 - Economie

©

De vastgoedmarkt in Marokko was tot enkele maanden terug enorm dynamisch, maar krijgt in het 3ᵉ kwartaal van het jaar te kampen met een daling van de verkoop en van de prijzen.

Het totale aantal transacties daalde met 10,1% en de prijzen van vastgoedactiva daalden in de afgelopen periode met 5,5%, zo blijkt uit de vastgoedactiva-prijsindex (IPAI), die wordt samengesteld door Bank Al-Maghrib en het Nationaal kadaster.

Lees ook: Marokko: huurprijzen vastgoed stijgen

De transacties daalden met 17,1% voor woningen, stegen met 3,2% voor grond en met 10,6% voor beroepsmatig onroerend goed, aldus dezelfde bron. De krimp van de prijzen van onroerend goed heeft zowel gevolgen voor woningen (-6,3%), grond (-3,7%) als voor commercieel onroerend goed (-9,5%). Op kwartaalbasis vertoont het aantal transacties, "na de aanzienlijke stijging" in het 2ᵉ kwartaal, een scherpe daling (-40,9%) in het 3ᵉ kwartaal "om terug te keren naar de gewoonlijke niveaus", aldus het verslag.

Lees ook: Marokkaanse vastgoedsector loopt door coronacrisis op zijn laatste benen

De prijzen van onroerend goed vertonen van hun kant, van het ene op het andere kwartaal een lichte stijging van 0,2%, als gevolg van de stijging van de grondprijzen met 1,5% en de dalingen van de woningprijzen met 0,5% en van onroerend goed voor beroepsmatig gebruik met 0,9%. Wat de verkoop betreft, volgt deze daling op een achteruitgang van 19% voor flats en 14,9% voor villa’s, en een stijging van 21,1% voor huizen.

Lees ook: Marokko rekent op diaspora om vastgoedmarkt te stimuleren

De prijsontwikkeling voor onroerend goed voor beroepsdoeleinden is het gevolg van een daling met 13,8% voor kantoren en 8,7% voor bedrijfsruimten. De transacties zijn zowel voor kantoren als voor bedrijfsruimten toegenomen.

Uit de uitsplitsing per stad blijkt dat de prijzen in Rabat, Casablanca en Tanger zijn gedaald, terwijl ze in Marrakech gestegen zijn in vergelijking met het vorige kwartaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team