Zoeken

Marokko: in deze steden is de omikronvariant aan een snelle opmars bezig

5 januari 2022 - 10:00 - Marokko

©

De steden Rabat en Casablanca worden zwaar getroffen door de omikronvariant van het coronavirus. De overgrote meerderheid van de tests die in deze steden worden afgenomen zijn positief voor de nieuwe variant. De autoriteiten vrezen een epidemiologische terugval en dringen aan op verscherpte maatregelen.

Volgens gegevens van het Consortium van laboratoria die bekend zijn gemaakt door de directeur van het platform voor functionele genomica van het Nationaal Centrum voor wetenschappelijk en technisch onderzoek (CNRST), El Mustapha El Fahim, heeft 50-60% van de covid-tests die vanuit Rabat en Casablanca naar het Consortium van laboratoria worden gestuurd, betrekking op infecties met de omikronvariant, meldt SRNT News.

Lees ook: Intensive care in Casablanca overbelast door omikron

Deze tendens is echter niet algemeen in het gehele koninkrijk, benadrukt hij. Er is een nationale verzameling van monsters aan de gang om de algemene situatie van de verspreiding van de nieuwe variant op nationaal niveau te kennen en te beoordelen.

Minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid waarschuwde van zijn kant parlementsleden voor "de mogelijkheid van een epidemiologische terugval in ons land, gezien de duidelijke toename van het aantal gevallen en de nieuwe epidemiologische uitbraken die zich beginnen voor te doen, met name in familiekringen en in bepaalde scholen".

Lees ook: Omikron: epidemiologische situatie in Marokko blijft zorgwekkend

Bijgevolg moeten "de voorzorgsmaatregelen worden versterkt en moet er een hoge mate van toezicht en waakzaamheid gehandhaafd worden. De epidemiologische situatie in Europa en de wereld moet ook op de voet gevolgd worden en de resultaten van de virale sequencing door het Marokkaanse consortium van laboratoria moeten gecontroleerd worden". De minister roept Marokkanen ook op om zich "tijdig en op grote schaal" aan de nationale vaccinatiecampagne te houden en een derde boosterdosis te halen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team