Zoeken

Intensive care in Casablanca overbelast door omikron

4 januari 2022 - 20:30 - Marokko

©

Er is bijna geen plaats meer op de afdeling intensieve zorgen en reanimatie van het academisch ziekenhuis van Casablanca.

Hoewel de nieuwe golf van besmettingen nog maar net is begonnen, stijgt het aantal ernstige en kritieke gevallen als gevolg van de omikronvariant snem. Deskundigen zijn bezorgd, luiden de noodklok en roepen Marokkanen op extra waakzaam te zijn. Toen de uitbraak van de Omikron werd aangekondigd, wisten ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid dat Marokko met een complexe situatie zou worden geconfronteerd, maar zij hadden niet verwacht dat de intensive care-afdeling van het Ibn Rochd academisch ziekenhuis in Casablanca zo snel overvol zou zijn, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia. De krant schrijft dat nieuwe afdelingen geopend worden om nieuwe patiënten op te vangen.

Lees ook: Omikron: epidemiologische situatie in Marokko blijft zorgwekkend

Deskundigen verwachten dat de situatie in de komende dagen zal verslechteren. Een toename van het aantal kritieke en ernstige gevallen is te verwachten. De reden hiervoor is het gebrek aan enthousiasme onder de bevolking voor de nationale vaccinatiecampagne. Er is ook weinig aandacht voor het dragen van mondmaskers, handen wassen en sociale afstand.

Zoals verwacht is de meest getroffen regio Casablanca-Settat. Sinds het begin van de pandemie heeft de regio vaak in de rode zone gestaan wat het aantal besmettingen betreft. Momenteel is de omikronvariant verantwoordelijk voor bijna de helft van de dagelijkse nieuwe besmettingen in het land en voor 80% van de dagelijkse sterfgevallen.

Lees ook: Covid-19 Marokko: herhalingsprik al na 4 maanden

Volgens de krant is het aantal beschikbare reanimatiebedden in de openbare ziekenhuizen gestegen van 684 bedden aan het begin van de Covid 19-pandemie tot 5236 bedden eind oktober. In de regio Casablanca-Settat werden 1616 van de in totaal 1929 reanimatiebedden opgesteld in het veldhospitaal van Casablanca en de ziekenhuizen van Ben Slimane en El Jadida.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team