Zoeken

Marokko-Spanje: samenwerking terrorismebestrijding overleeft crisis

7 maart 2022 - 11:00 - Marokko

©

Volgens het Internationaal Observatorium voor Terrorismeonderzoek (OIET) in zijn rapport "Yearbook of Jihadist Terrorism 2021" hebben Spanje en Marokko hun samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding voortgezet ondanks de diplomatieke crisis tussen de twee landen en de migratiecrisis in mei vorig jaar.

De instelling prijst in het document de "grote inspanningen" van Marokko en Spanje om de samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding te handhaven, ondanks de diplomatieke en migratiecrisis in Ceuta, meldt Europa Press.

Lees ook: Marokko-Spanje: samenwerking terrorismebestrijding gehandhaafd tijdens crisis

"Dank zij de bilaterale samenwerking tussen Spanje en Marokko op het gebied van terrorismebestrijding is de tenuitvoerlegging van maatregelen en overeenkomsten op dit gebied een succes geworden", aldus het rapport, dat echter opmerkt dat "het nog steeds latente wantrouwen tussen de twee landen de volledige ontwikkeling van deze bilaterale samenwerking in de weg staat".

Na verloop van tijd is de samenwerking geëvolueerd van de uitwisseling van gegevens over cellen en individuen die betrokken zijn bij het jihadistisch terrorisme, tot de vorming van gezamenlijke teams en gemengde Spaans-Marokkaanse patrouilles, aldus de onderzoekers van het OIET, die een "verschuiving in het denkpatroon" vaststelden na de aanslagen in Casablanca in 2003 en Madrid in 2004.

Lees ook: Spaanse inlichtingendienst positief over samenwerking met Marokko

Binnen iets meer dan tien jaar zullen volgens het rapport meer dan 3000 agenten verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van religieus jihadistisch terrorisme, tegen slechts 140 agenten in 2001.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team