Zoeken

Spaanse inlichtingendienst positief over samenwerking met Marokko

20 juli 2021 - 15:00 - Wereld

©

Het Intelligence Center against Terrorism and Organised Crime (CITCO) van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat jihadisten gebruik maken van illegale migratiestromen om Europa binnen te komen. De Spaanse inlichtingendienst is tot deze conclusie gekomen door de samenwerking met Marokko.

De directeur van CITCO, generaal Manuel Navarrete, meldt dat er ondanks de diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje een "effectieve" samenwerking is geweest tussen beide landen waardoor jihadisten die via Sebta naar Europa zijn gekomen zijn opgespoord. Het persbureau Europa Press haalt uitspraken van Navarette aan die hij heeft gedaan in het tijdschrift "Victims of terrorism" dat wordt uitgegeven door het CITCO. Daarin waarschuwt hij dat terroristen via migratieroutes proberen om Europa binnen te komen.

Lees ook: Spanje wil samenwerking met Marokkaanse politie hervatten

"Er zijn gevallen geweest waarin terroristen de massale migratiestromen hebben gebruikt om Europa in en uit te reizen. De veiligheidstroepen zijn zich bewust van deze mogelijkheid die, hoewel niet systematisch, het onderwerp is van rigoureuze aandacht," vertelt Manuel Navarrete in het tijdschrift. Ook laat hij weten dat de controlemaatregelen zijn aangescherpt.

De directeur van CITCO is positief over de samenwerking met Marokko die ondanks de migratiecrisis in Sebta gewoon door is gegaan. "De respons op het gebied van terrorismebestrijding blijft voldoende en effectief. Spanje onderhoudt via zijn diensten een intense relatie met alle betrokken landen, waardoor CITCO over rijke en actuele gegevens kan beschikken en terroristische dreigingen kan beoordelen zoals het hoort", vertelt Navarrete.

Lees ook: Grenspolitie: Spanje steunt Marokko ondanks conflict

Ook meldt de generaal dat Jihadisten op allerlei manieren misbruik proberen te maken van de gezondheidsregels die er in landen overal ter wereld zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team