Zoeken

Marokko-Spanje: samenwerking terrorismebestrijding gehandhaafd tijdens crisis

14 september 2021 - 15:00 - Wereld

©

Spanje en Marokko hebben zelfs tijdens het hoogtepunt van de diplomatieke crisis, hun samenwerking in de strijd tegen het terrorisme gehandhaafd. Naar verluidt hebben de inlichtingendiensten van beide landen tijdens deze kritieke periode, gezamenlijk verschillende terroristen gearresteerd.

In mei of juni, op het hoogtepunt van de diplomatieke crisis, zouden Marokko en Spanje jihadistische terroristen hebben gearresteerd, aldus Spaanse inlichtingen-bronnen aan El Confidencial. De twee landen hebben hun samenwerking in de strijd tegen het terrorisme tijdens de maanden van de crisis staande gehouden, zeggen dezelfde bronnen. Het conflict tussen Spanje en Marokko begon in april met het Spaanse onthaal van de leider van het Polisario-front, Brahim Ghali. Dit lokte een reactie uit van Marokko, dat in mei massaal illegale migranten naar Sebta zou hebben laten vertrekken.

Lees ook: Grenspolitie: Spanje steunt Marokko ondanks conflict

Het is in de eerste plaats een veiligheidskwestie, aldus een politiedeskundige. Hij stelt dat geen enkel land het neutraliseren van een terroristisch doelwit zou nalaten vanwege een diplomatieke crisis. "Er zijn nooit beperkingen geweest", aldus een andere bron, die zegt dat de politiële samenwerking tussen beide landen hebben geleid tot de arrestatie van terroristen in de afgelopen dagen. Volgens hem is dit de logische voortzetting van acties die ook tijdens de crisis met succes werden uitgevoerd.

Er is wel een bekoeling van de betrekkingen geconstateerd op het gebied van opleiding, aldus de krant. Tijdens de periode van crisis vonden er geen activiteiten plaats voor de opbouw van capaciteiten voor Spaanse politieagenten in Marokko. Maar op operationeel- en het inlichtingenniveau is de samenwerking intact gebleven, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Spanje helpt Marokko met arrestatie terrorist in Tanger

Donderdag heeft een gedetineerde van de gevangenis van Zaragoza andere gedetineerden aangevallen en de gerechtelijke autoriteiten bedreigd. Agenten van de inlichtingendienst van de provincie Zaragoza, hadden de man gearresteerd dankzij de samenwerking van de DGST. Twee dagen eerder kondigde de DGST de arrestatie aan van een Marokkaanse jihadist in Tanger, die beschuldigd wordt van pogingen tot het plegen van terroristische aanslagen op toeristische plaatsen. Het onderzoek naar deze man begon eind 2020, toen de Algemene Inlichtingencommissie van de Spaanse Nationale Politie had ontdekt dat de verdachte de daders van de laatste jihadistische aanslagen in Europa complimenteerde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team