Zoeken

Geen risico op gewapend conflict Marokko-Spanje

19 maart 2022 - 15:00 - Marokko

©

Een deskundige op het gebied van de islam en de Arabische wereld acht het uitbreken van een gewapend conflict tussen Marokko en Spanje weinig waarschijnlijk.

De voormalige chef-staf van het leger, Fernando Alejandre, verklaarde onlangs dat Marokko geen directe bedreiging voor Spanje vormt, maar dat het land zich moet voorbereiden op een eventuele Marokkaanse aanval. José Ángel Cadelo, een deskundige op het gebied van de islam en de Arabische wereld, meent dat Rabat geen ernstige redenen heeft voor een gewapend conflict met Spanje en niets zal doen zonder de "uitdrukkelijke instemming van Washington".

Lees ook: Spanje verandert van standpunt over Sahara

Volgens de deskundige heeft Marokko zijn leger gemoderniseerd en versterkt om zich voor te bereiden op een eventueel conflict met Algerije of het Polisario, die sterk door Rusland worden gesteund, maar niet om Spanje, een Europees land dat lid is van de NAVO, aan te vallen.

"Wij mogen niet vergeten dat oorlogen tegenwoordig niet worden gewonnen door degenen die over het grootste wapenarsenaal beschikken, maar door degenen die over de beste internationale bondgenootschappen beschikken en die de economische macht hebben om een gewapend conflict van lange duur te ondersteunen," legt Cadelo uit. Hij herinnert er ook aan dat Spanje bijna een miljoen Marokkanen telt en dat dit land de belangrijkste handelspartner van het koninkrijk is.

Lees ook: Marokko heeft "perfect excuus" om grenzen met Spanje gesloten te houden

"Niemand zal het vuur openen in de Straat van Gibraltar, en zij die het tegendeel beweren mogen dan een grote kennis hebben van gevechtsstrategieën en oorlogstechnieken, maar ze weten bijna niets van internationale politiek of diplomatie," concludeerde de deskundige, die bovendien de "voorbeeldige" politiële samenwerking tussen de twee landen bij de bestrijding van terrorisme en illegale immigratie prees.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team