Zoeken

Spanje stopt smokkel in Sebta en Melilla

15 december 2021 - 10:00 - Wereld

©

Spanje werkt momenteel aan een sociaal-economisch en commercieel plan voor de steden Ceuta en Melilla. Volgens dit plan zullen de grenzen met Marokko worden heringericht om te voorkomen dat er na de heropening opnieuw wordt gesmokkeld.

De Spaanse regering heeft een werkgroep opgericht met vertegenwoordigers van zes ministeries (territoriaal beleid, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, financiën, volksgezondheid en de inlichtingendienst CNI) om de heropening van de grenzen van Ceuta en Melilla voor te bereiden. Er is nog geen officiële datum gegeven, maar Spanje denkt dat Marokko kan instemmen met het openen van de grenzen tegen het tweede kwartaal van 2022.

Lees ook: Vrijhandelszone Fnideq eind december klaar

Volgens de regering zal deze werkgroep nieuwe economische alternatieven aan de grenzen voorstellen om te breken met de slechte praktijken die vóór de sluiting van de grenzen werden toegepast. Ongeacht de beslissingen van Marokko, dat al jaren "economische druk" uitoefent en de twee autonome steden "verstikt", zal Spanje vasthouden aan zijn plan, meldt El Pais.

De hervormingen die na de heropening van de grenzen zullen moeten worden doorgevoerd, betreffen het beheer van de grenzen zelf. Op middellange tot lange termijn zal de regering werken aan de uitvoering van het sociaal-economische reddingsplan dat na de migrantencrisis in mei werd gelanceerd en nog steeds wordt uitgevoerd. Zo zal smokkel, die in Ceuta ongeveer 500 miljoen euro per jaar opbracht en in Melilla meer dan 1 miljard euro per jaar, niet langer worden toegestaan.

Lees ook: Sluiting grenzen Spanje-Marokko: "Een diplomatiek en politiek probleem"

Na de heropening is Spanje van plan aan de grensovergangen van de twee steden een douanepost te vestigen voor de afhandeling van het handelsverkeer met Marokko om het legale verkeer van goederen mogelijk te maken. Indien Marokko dit voorstel afwijst, is Spanje voornemens de status van Ceuta en Melilla te wijzigen, die dan als eilanden met een Europees economisch model zullen functioneren. Deze optie zal moeilijk blijken omdat Ceuta en Melilla geen deel uitmaken van het Schengengebied, noch tot de EU-douane-unie en zelfs niet tot de NAVO. Technisch gezien zijn ook de werkzaamheden voor een "slimme" grens met camera’s voor gezichtsherkenning en automatische registratie van in- en uitgangen weinig gevorderd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team