Zoeken

Marokko opent mogelijk gedeeltelijk grenzen met Spanje

30 januari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Marokko kondigde eerder deze week de heropening aan van de luchtgrenzen op 7 februari 2022, "op voorwaarde dat alle garanties worden geboden" die nodig zijn om de gezondheid van reizigers en van Marokkaanse burgers tegen Covid-19 te beschermen.

Minister Bourita bevestigde kort voordat dit besluit bekend werd gemaakt, opnieuw dat de regering bereid is om de grenzen te heropenen, op voorwaarde dat de gezondheid van reizigers en Marokkaanse burgers gegarandeerd wordt.

Lees ook: Sebta wil "gecontroleerde en doeltreffende" grens met Marokko

De minister verklaarde dat de beslissing ook afhankelijk is van de evolutie van de pandemie in het koninkrijk. "De cijfers zijn beangstigend. Van een paar honderd gevallen per dag een paar weken geleden, zitten we nu op 4000 besmettingen per dag. In december bedroeg het aantal sterfgevallen 19, in januari hebben we er al 97, terwijl de maand nog niet voorbij is", aldus Bourita, die eraan toevoegde dat het aantal ernstige gevallen is gestegen van 80 tot 600.

Deze verklaringen van minister Bourita riepen vragen op bij José Ángel Cadelo, deskundige op het gebied van de islam en de Arabische wereld. Hij vraagt zich af "of de openstelling van de grenzen ook rekening houdt met de landsgrenzen van Sebta en Melilla, en of het passagiersverkeer over zee via Spaanse havens, waaronder die van Algeciras en Tarifa, ook zal worden hervat".

Lees ook: Marokko eist dat Spanje standpunt herziet over Sahara

Volgens Cadelo gaat Marokko zijn grenzen met Spanje gesloten houden, "althans gedeeltelijk". De deskundige zegt dat de spanningen tussen de twee landen inmiddels al bijna een jaar duren zonder dat het standpunt van Spanje over het conflict in de Sahara helder is geworden. Marokko "blijft druk uitoefenen op Spanje om zijn soevereiniteit over de Sahara te erkennen, maar de Spaanse regering is niet van plan zich uit te spreken tegen internationale afspraken, hoezeer Rabat ook aandringt", aldus Cadelo. Hij wijst ook op het feit dat de Marokkaanse ambassadeur in Madrid, die sinds mei teruggeroepen is voor overleg in Rabat, nog steeds niet op haar post is teruggekeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team