Zoeken

Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

29 januari 2022 - 10:20 - Marokko

©

De crisis tussen Spanje en Marokko escaleert opnieuw. Marokko wordt ervan beschuldigd het woord "grens" te hebben vervangen door "bab" (Arabisch voor poort) op de borden van de politiebureaus bij de grensovergangen met Sebta en Melilla. Spanje van zijn kant heeft besloten de hulp aan Marokko op te schorten.

Marokko zou Spanje met deze wijziging willen laten weten dat het de grenzen van Sebta en Melilla, twee gebieden die het als bezet beschouwt, niet langer erkent. Op die manier heeft het koninkrijk "de trage maar zekere vooruitgang van Spanje bij het oplossen van de crisis geruïneerd", aldus El Español, waarbij wordt toegelicht dat Spanje heeft besloten de verlenging van de EU-steun aan Rabat in de strijd tegen illegale immigratie op te schorten. Marokko ontkent het woord "grens" door "bab" te hebben veranderd en houdt vol dat het woord "bab" al jarenlang wordt gebruikt.

Lees ook: Marokko erkent grenzen Sebta en Melilla niet meer

"Het gebruikelijke contact tussen Albares en zijn Marokkaanse tegenhanger Nasser Bourita" is door de recente gebeurtenissen verstoord. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen onderhouden sedert juli zeer nauwe contacten, die hebben bijgedragen tot het verminderen van de spanningen.

Spanje heeft met voldoening vastgesteld dat aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de onderhandelingen over de spoedige hervatting van de betrekkingen met Marokko. Maar de recente hervatting van de betrekkingen tussen Duitsland en Marokko veranderde alles. De ambassadeur van Marokko, Zohour Alaoui, heeft enkele dagen geleden opnieuw haar functie opgenomen in Berlijn, na een crisis van meerdere maanden. De Duitse overheid had de soevereiniteit van Marokko over de Sahara in twijfel getrokken.

Lees ook: Melilla: ’grens’ of ’poort’, een zinloze polemiek

De Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, is daarentegen nog steeds in Rabat, waar zij in mei vorig jaar voor overleg was teruggeroepen. Volgens bronnen dicht bij Pedro Sanchez is Spanje zich ervan bewust dat "de kwestie van de Sahara centraal staat in alles, maar het zal niet buigen voor de druk. Spanje zal de speciale gezant van de VN voor de Sahara, Staffan de Mistura, blijven steunen, ook al hebben de Verenigde Staten, Frankrijk en nu ook Duitsland het Marokkaanse karakter van de Sahara erkend. Onze Marokkaanse gesprekspartners zullen van nu af aan niet ophouden het touw bij elke gelegenheid strakker aan te halen. Met elke stap die zij zetten, is een stap achteruit", betreuren Spaanse diplomatieke bronnen.

Bladna.nl