Zoeken

De "koele" boodschap van Mohammed VI aan Felipe VI

2 februari 2022 - 09:00 - Marokko

©

In tegenstelling tot de gebruikelijke warme boodschappen, bracht Koning Mohammed VI zondag eenvoudige gelukwensen over aan de Spaanse koning Felipe VI, ter gelegenheid van zijn verjaardag, zonder te spreken over een goed nabuurschap tussen de twee landen of over de wens om de samenwerking te verdiepen.

Voor het eerst heeft Koning Mohammed VI een "koele" boodschap gestuurd aan de Spaanse koning ter gelegenheid van zijn 54e verjaardag. Hij wenst hem eenvoudigweg "gezondheid, geluk, een lang leven, vooruitgang en voorspoed" toe.
Dezelfde wensen richt hij ook aan "alle leden van de Spaanse koninklijke familie en aan het Spaanse volk", aldus El Confidencial. Dit jaar voegt de Marokkaanse monarch geen vriendelijke woorden toe aan zijn bericht. In de voorgaande jaren prees hij de "bevoorrechte betrekkingen die de twee landen met elkaar verbinden en gebaseerd zijn op goed nabuurschap, vruchtbare samenwerking en een actieve solidariteit".

Lees ook: Spaanse premier wil Koning Mohammed VI ontmoeten

De korte boodschap van Koning Mohammed VI, waarin ook geen melding wordt gemaakt van de gespannen betrekkingen tussen de twee staten, toont aan dat het einde van de diplomatieke crisis niet in zicht is. De houding van de Marokkaanse vorst is niet verrassend, aangezien Marokko al niet had gereageerd op de uitgestoken hand van Felipe VI op 17 januari. Op 20 januari verklaarde premier Aziz Akhannouch tijdens een televisie-interview dat "de betrekkingen van het koninkrijk met zijn partnerlanden gebaseerd zijn op loyaliteit en ambitie". Daarbij verwees hij naar de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara.

Lees ook: Marokko eist dat Spanje standpunt herziet over Sahara

De volgende dag verklaarde regeringswoordvoerder Mustapha Baitas, dat "Spanje zijn ambities wel heeft uitgesproken, maar dat het land duidelijker moet zijn over de verwezenlijking van deze ambities. Op 28 januari verklaarde minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken in het parlement dat "goede betrekkingen met de buurlanden in de huidige context niet langer een prioriteit zijn. Marokko wil vooral betrouwbare partners en dat is ook de visie van Koning Mohammed VI".

Lees ook: Koning Felipe VI roept op tot sterkere banden met Marokko

Het is duidelijk dat het einde van de crisis tussen Spanje en Marokko niet nabij is, getuige ook de aankondiging van Marokko met betrekking tot het heropenen van zijn luchtgrenzen op 7 februari, zonder te vermelden of ook de zeeverbindingen met Spanje zullen worden hervat. Ook de grenzen met Sebta en Melilla blijven gesloten als gevolg van de gezondheidscrisis. Zowel in Marokko als in Spanje is de veiligheid versterkt bij de grensovergangen, om een nieuwe migratiecrisis te voorkomen.

Bladna.nl