Zoeken

Marokko hekelt Algerije vanwege de Sahara-kwestie

29 september 2020 - 18:30 - Marokko

©

Op de 75e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties herhaalde Marokko zijn vastberadenheid om een ​​definitieve oplossing te vinden voor het regionale geschil over de Marokkaanse Sahara. Marokko wil dit doen binnen het kader van territoriale integriteit en nationale soevereiniteit.

Een fragment uit de boodschap van premier Saadeddine El Otmani getuigt hiervan. "Het Marokkaanse Koninkrijk blijft niet aflatend zoeken naar definitieve oplossingen binnen het kader van territoriale integriteit en nationale soevereiniteit, voor het regionale geschil rond de Marokkaanse Sahara." Deze boodschap werd uitgezonden op zaterdag 26 september in de Algemene Vergadering voor de vertegenwoordigers van de VN-lidstaten in New York.

De politieke en definitieve oplossing moet gebaseerd zijn op vier fundamentele pijlers, zei het regeringshoofd. Het gaat over een totale soevereiniteit van Marokko over de Sahara als enige oplossing voor dit kunstmatige geschil; de volledige participatie van alle partijen bij het zoeken naar een definitieve oplossing; de volledige eerbiediging van de principes en parameters die de Veiligheidsraad sinds 2007 in al zijn resoluties heeft vastgelegd. Deze principes en parameters bepalen dat de oplossing enkel politiek, realistisch, pragmatisch, duurzaam en compromisloos kan zijn; en de verwerping van alle achterhaalde en onwerkbare plannen die het huidig politiek proces afleiden van de parameters die door de Veiligheidsraad zijn vastgesteld.

Marokko blijft ernstig bezorgd over de humanitaire situatie van de bevolking in de kampen van Tindouf. Premier El Otmani roept daarom de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op Algerije om de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen toe te staan ​​een volkstelling en registratie van deze bevolking uit te voeren.

Hij zegt dat deze opgave belangrijk is om een ​​einde te maken aan het al meer dan 40 jaar durende oponthoud van humanitaire hulp voor de bevolking die in de kampen van Tindouf gevangen zit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team