Zoeken

Koning Mohammed VI en Antonio Guterres bespreken Sahara

18 november 2020 - 09:40 - Marokko

©

Koning Mohammed VI had op maandag 16 november een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres over de laatste ontwikkelingen in de regio van Guerguerate in de Marokkaanse Sahara.

"Tijdens dit interview erkende de koning de eervolle pogingen van de secretaris-generaal om een oplossing te vinden, maar toen het resultaat uitbleef besliste het koninkrijk Marokko om verantwoordelijkheid op te nemen binnen het kader van zijn meest legitieme recht. Het is ook niet de eerste keer dat de milities van de Polisario van een onaanvaardbaar gedrag getuigen. Marokko heeft de situatie hersteld, het probleem is opgelost en de doorstroming van het verkeer hersteld", aldus het koninklijk kabinet.

De vorst specificeerde dat Marokko de nodige maatregelen zal blijven nemen om de orde te waarborgen en een veilig en vlot verkeer van mensen en goederen te garanderen in het gebied op de grens tussen het koninkrijk en Mauritanië.

Mohammed VI bevestigde opnieuw dat Marokko met dezelfde intensiteit en met de grootste striktheid, binnen het kader van legitieme verdediging, zal blijven reageren tegen elke bedreiging voor zijn veiligheid en voor de sereniteit van zijn burgers.

"De Koning verzekerde de secretaris-generaal ook dat Marokko zijn inspanningen in het kader van het politieke proces zal blijven steunen. Dit proces moet hervat worden op basis van duidelijke argumenten, waarbij de partijen die gewikkeld zijn in dit regionale geschil worden betrokken en er ook een realistische en haalbare oplossing mogelijk is, binnen het kader van de soevereiniteit van het koninkrijk", besluit de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team