Zoeken

"Europa moet Marokkaans autonomieplan Sahara steunen"

18 februari 2021 - 18:40 - Marokko

©

De Belgische voormalige politici Louis Michel en Jacques Brotchi hebben de vraag opgeworpen over de toekomst van de Sahara onder leiding van Marokko. Zij vinden dat er een einde aan het conflict moet komen waar meerdere landen bij betrokken zijn, namelijk Algerije, Spanje, Mauritanië en Marokko. Met name voor de lokale bevolking is het belangrijk dat er een einde komt aan het conflict.

Volgens de twee politici is het belangrijk dat er een einde komt aan de destabilisatie van de Sahel-Sahara regio. Volgens hen staat de toekomst van Europa op het spel. In een verklaring maken de twee oudgedienden hun visie hierover bekend. Ze begrijpen dat de regering van president Biden nog niet inhoudelijk heeft gereageerd op de erkenning van de Sahara als Marokkaans grondgebied. De inzet is volgens hen te hoog.

Michel en Brotchi zeggen dat er geen draagvlak meer is voor het voorstel van de Verenigde Naties voor een referendum in de regio. Het zou ook al niet meer vernoemd worden in de verklaringen van de Verenigde Naties. Volgens hen hebben de separatisten de steun verloren van de internationale gemeenschap. De erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara zou op het gebied van geografie, politiek en geo-strategie goed zijn.

"Het is hoog tijd dat de Europese Unie met een oplossing komt voor het conflict, omdat de veiligheid in Afrika samenhangt met die van Europa," staat er in de verklaring. Volgens hen is Marokko de sleutel voor een realistisch, veilig, blijvend en effectieve oplossing voor de Sahara. Ook vinden zij de diplomatieke zet die Marokko heeft gedaan om consulaten van diverse landen te laten openen in Dakhla en Laayoune positief.

"Autonomie onder Marokkaans soevereiniteit kan een oplossing zijn voor deze regio en een nieuw tijdperk van vrede en voorspoed brengen voor de jongeren in Afrika," staat er in de verklaring. "Het is aan ons om ons te verenigen en in te spannen om een langdurige en wederzijdse oplossing aan te bieden onder toezicht van de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team