Zoeken

"Sahara blijft tot einde der tijden Marokkaans"

7 november 2020 - 13:40 - Marokko

©

De permanente ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, heeft dinsdag tijdens een redevoering voor het Vierde Comité van de Algemene Vergadering van de VN het Marokkaanse karakter van de Sahara benadrukt

"De Sahara is Marokkaans sinds het begin der tijden en het zal Marokkaans blijven tot het einde der tijden. Laat het voor iedereen duidelijk zijn dat Marokko inspanningen levert en goede wil toont om een einde te maken aan de regionale geschillen met als begin- en eindpunt het feit dat de Sahara is verankerd in de ziel van het Marokkaanse volk van Tanger tot Lagouira.", verklaarde hij.

Hilale noemt het Marokkaanse karakter van de Sahara een historisch, politiek, geografisch, menselijk, religieus en wettelijk gegeven. "De geschiedenis is koppig en kan op geen enkele manier worden hervormd volgens misleidende interpretaties van principes, de geopolitieke belangen van anderen en de hegemonische doelstellingen van sommigen," zei de VN-ambassadeur.

De Marokkaanse diplomaat gaf ook aan dat Marokko, een land met een rijke geschiedenis die meer dan 12 eeuwen teruggaat, het slachtoffer is geweest van meervoudige kolonisatie en soms heroïsch heeft moeten vechten en hard heeft moeten onderhandelen, om zijn territoriale integriteit te herstellen. "Dit herstelproces door middel van onderhandelingen tussen de verschillende delen van het Koninkrijk Marokko was uniek in de geschiedenis van de dekolonisatie van de VN, aangezien het begon in 1955 en duurde tot het herstel van de Marokkaanse Sahara in 1975", voegde Hilale eraan toe.

Ook haalde hij de 45e verjaardag van de Groene Mars aan die in heel Marokko op 6 november gevierd zal worden. "Deze heilige gebeurtenis, die Marokko in staat stelde zijn Sahara-provincies vreedzaam te heroveren, vormt een historisch epos gegraveerd in de nagedachtenis van het Marokkaanse volk", zei de diplomaat.

Verder benadrukte Hilale dat het regionale geschil over de Marokkaanse Sahara een kwestie is van de territoriale integriteit van Marokko, en geen dekolonisatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team