Zoeken

Guerguerat: Marokko wil staakt-het-vuren respecteren, maar stelt voorwaarden

28 november 2020 - 18:40 - Marokko

©

Nu het vrije verkeer van mensen en goederen in Guerguerat is veiliggesteld, belooft Marokko het staakt-het-vuren te respecteren om een definitieve oplossing voor de Sahara-kwestie te vinden.

In een interview met de BBC vertelt de Marokkaanse ambassadeur in Moskou Lotfi Bouchaâra dat dit de wens is van functionarissen tot op het hoogste niveau van de Marokkaanse overheid. Als voorbeeld noemde hij de ontmoeting tussen Koning Mohammed VI en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Tijdens het interview erkende de Marokkaanse diplomaat dat onderhandelen de beste optie is om het conflict tot een einde te brengen. "Oorlog voeren is een slechte optie", zegt Bouchaâra. Wel merkte hij op dat het proces "niet succesvol kan zijn zonder echte partners". Volgens de ambassadeur is Marokko klaar om in dialoog te gaan "met partijen en niet met een geest".

Ook benoemd Bouchaâra de sleutelrol die Algerije in dit conflict speelt en roept hij op tot "meer consistentie in het Algerijnse gedrag". Verder zegt de diplomaat dat de Polisario een aantal onverenigbare keuzes heeft gemaakt. "Marokko, met zijn 12 eeuwen geschiedenis, is bereid zichzelf te verdedigen en vreest niets, maar blijft ondanks dit alles geloven in het politieke proces als de enige oplossing voor dit geschil", aldus de ambassadeur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team