Zoeken

Sahara-kwestie op Marokkaanse diplomatieke agenda in 2021

23 november 2020 - 13:40 - Marokko

©

De Sahara-kwestie is prominent aanwezig op de diplomatieke agenda van Marokko voor 2021. Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland, vindt dat er een dringende en definitieve politieke oplossing moet komen die gebaseerd is op vier criteria.

De minister presenteerde zijn voorstel tijdens een bijeenkomst van de Commissie buitenlandse zaken in de Tweede Kamer, meldt Al Akhbar.

Het hoofd van de Marokkaanse diplomatie noemde de volgende vier criteria voor een duurzame oplossing van de kwestie: de totale soevereiniteit van Marokko over zijn Sahara, het autonomie-initiatief als de enige oplossing voor dit conflict, de deelname van alle partijen bij het zoeken naar een oplossing en volledig respect voor de principes en criteria aangenomen door de Veiligheidsraad in al zijn resoluties sinds 2007.

Voor Bourita moet de oplossing politiek, realistisch, pragmatisch en duurzaam zijn. Het is volgens hem niet mogelijk om een referendum in de Marokkaans Sahara te houden zoals wordt geëist door de Polisario en zijn bondgenoten. Ook haalde hij de VN-resolutie 2548 aan van 30 oktober 2020, waarin staat dat ook de Veiligheidsraad vasthoudt aan een politieke oplossingen en dus niet aan een volksraadpleging. Gezien de bijdrage van Algerije aan eerdere resoluties is het volgens Bourita noodzakelijk dat ook dit land wordt betrokken bij het proces om tot een politieke oplossing te komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team