Zoeken

Marokko, regionale leider in strijd tegen nucleaire dreiging

30 september 2021 - 12:40 - Marokko

©

Diplomaten uit de Verenigde Staten oordelen dat de Royal Armed Forces (FAR) nu een regionale leider zijn in de strijd tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire (NRBC) dreigingen.

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van het zesjarig (2014-2021) programma tegen de dreiging van CBRN-wapens, hebben de VS getuigschriften van bekwaamheid en erkenning uitgereikt aan 40 militairen van de reddings- en bergingsbrigade van de CBRN-eenheid van de FAR in Kenitra. Onder hen is ook vrouwelijk personeel aanwezig. De soldaten zijn "volledig bekwaam" om missies tegen CBRN-dreigingen uit te voeren. Bij die gelegenheid verklaarde David Greene, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade in Rabat, dat de betrekkingen tussen zijn land en Marokko zich blijven versterken en dat deze uitzonderlijke militaire relatie de laatste maanden alleen maar sterker is geworden, dankzij gezamenlijke opleidingsprogramma’s.

Lees ook: Strengere bewaking bij Marokkaanse kerncentrale

Elementen van de CBRN-eenheid van de FAR werden opgeleid in het opsporen, identificeren en beveiligen van chemische, biologische, radiologische en nucleaire risico’s, met behulp van de meest geavanceerde apparatuur die beschikbaar is in het kader van dit samenwerkingsprogramma, dat is opgezet door het Amerikaanse Defence Threat Reduction Agency (DTRA). De kosten van het programma bedragen 16 miljoen dollar.

Lees ook: Marokko leider in nucleaire geneeskunde in Afrika

"De FAR zijn in staat snel in te grijpen binnen Marokko en in de hele regio, om het hoofd te bieden aan dergelijke bedreigingen, met inbegrip van de toename van massavernietigingswapens, industriële ongevallen en natuurrampen," zei de Amerikaanse diplomaat. In dezelfde geest verzekerde kapitein Yassine El Khadiri, commandant van de CBRN-eenheid van de FAR, dat de Marokkaanse strijdkrachten entiteiten hebben die gespecialiseerd zijn in CBRN-bescherming met meer geavanceerde technologische middelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team