Zoeken

Amerikaanse onthullingen over moderniseringsplan Marokkaans leger

26 oktober 2021 - 16:20 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben onthullingen gedaan met betrekking tot het moderniseringsplan van de Royal Armed Forces (FAR). Marokko blijkt te werken aan de oprichting van een lokale defensie-industrie.

"De Amerikaanse militaire verkoop aan Marokko is in 2020 meer dan verdubbeld, van 4,01 miljard dollar (36 miljard dirham) tot de huidige waarde van de voltooide verkoop van 8,5 miljard dollar (76 miljard dirham)," meldt het Agentschap voor Internationale Handel, een Amerikaans federaal agentschap van het ministerie van Handel. Zij merken daarbij op dat de Marokkaanse defensiebegroting met 4% is verhoogd voor defensieaankopen in 2021. In de loop der jaren is Marokko de grootste afnemer van Amerikaanse defensiesystemen in Afrika geworden.

Lees ook: Marokko versterkt en moderniseert leger

Het agentschap maakt bekend dat het koninkrijk een budget van 20 miljard dollar heeft vrijgemaakt voor zijn strategische doelstellingen van modernisering en interoperabiliteit van zijn leger met de Verenigde Staten en de NAVO, via de modernisering van de uitrusting van zijn leger, met name de luchtmacht en de zeemacht. De Royal Armed Forces hebben bij de Italiaanse groep Fincantieri twee FREMM-fregatten besteld voor de Koninklijke Marine. Marokko is ook van plan om te investeren in een geavanceerd kustbewakingssysteem, aangezien de beveiliging van de kust een belangrijke prioriteit is geworden.

Lees ook: Marokko: 50 miljard dirham voor het leger

"Marokko streeft naar een volledig onafhankelijk leger, luchtmacht en marine," voegt het Amerikaanse handelsagentschap eraan toe. Het Marokkaanse moderniseringsplan voor 2030 legt de nadruk op de ontwikkeling van een lokale defensie-industrie. Er is reeds een wettelijk kader uitgewerkt om de opkomst van een defensie-industrie in Marokko te ondersteunen, alsmede een algemeen stimuleringskader in termen van opleiding, financiële steun en toegang tot land.

Bladna.nl