Zoeken

Marokko leider in nucleaire geneeskunde in Afrika

11 mei 2019 - 13:00 - Marokko

©

Marokko neemt binnenkort de derde plaats in Afrika in voor de productie van jodium-131, na Zuid-Afrika en Egypte. Het radioactief materiaal wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van schildklierkanker.

De informatie werd door minister Aziz Rebbah van Energie, Mijnen en Duurzame Ontwikkeling bevestigd tijdens een persconferentie bij het Nationaal Centrum voor Kernenergie en Technologie. Volgens de bewindsman is het de eerste keer dat Marokko jodium-131 gaat produceren en verkopen.

Het Nationaal centrum voor Kernenergie en Technologie werd in 1986 opgericht voor het vreedzaam gebruik van kernenergie voor medische, wetenschappelijke, industriële en landbouwkundige doeleinden. Het centrum voorziet in 65% van de behoeften van ziekenhuizen en afdelingen nucleaire geneeskunde in Marokko.

Volgens de directeur-generaal van het centrum hebben voorlopige experimenten met jodium-131 "uitstekende resultaten" opgeleverd. De commercialisatie van het radioactief materiaal moet enkel nog door het ministerie van Gezondheid worden goedgekeurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team