Zoeken

Marokko: minister rechtvaardigt hoge melkprijzen

16 januari 2023 - 07:00 - Marokko

©

In Marokko hebben huishoudens de laatste maanden te maken met een sterke stijging van de melkprijzen. Het ministerie van Financiën schrijft dit toe aan een daling van de plaatselijke melkproductie en aan de hoge kosten van veevoeder.

Ondervraagd in het parlement over de stijging van de melkprijzen en over de maatregelen die door de regering worden getroffen, antwoordde minister Nadia Fettah Alaoui van Economie en Financiën, dat de dure prijzen worden veroorzaakt door verschillende, zowel exogene als endogene factoren.

Lees ook: Melktekort: Marokkanen bestormen winkels

De minister wees op de prijsstijging van grondstoffen voor de diervoederindustrie op de internationale markten, zoals onder meer de prijs van maïs die met 32% is gestegen. De hoge distributiekosten te wijten aan de stijging van de dieselprijs. Daarnaast zijn ook de prijzen van ingevoerde zuivelproducten gestegen, met name van het melkpoeder dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van gesteriliseerde melk voor zuigelingenvoeding.

Met het oog op deze situatie wees de minister op de inspanningen van de regering, via een reeks maatregelen op dit gebied, om de gevolgen op de prijs van zuivelproducten te verzachten. Ze kondigde de opschorting aan van de douanerechten en de belasting over de toegevoegde waarde op de invoer van melkpoeder. Bovendien is het aantal runderen dat mag worden ingevoerd en geslacht, verminderd om de melkkoeien te beschermen.

Lees ook: Marokko: regering licht verbod op slachten melkkoeien toe

"De regering neemt de problemen in verband met de schaarste van bepaalde materialen of hun hoge prijs ter harte, en doet er alles aan om interne en externe verstoringen en hun directe gevolgen voor de dagelijkse levenssituatie van de gezinnen aan te pakken," aldus de minister.

Bladna.nl