Zoeken

Marokko: regering licht verbod op slachten melkkoeien toe

23 november 2022 - 07:00 - Marokko

©

Rekening houdend met de groeiende controverse over het verbod op het slachten van melkkoeien, heeft het Marokkaanse ministerie van Landbouw de maatregel verder toegelicht.

De minister van Landbouw, Mohamed Sadiki, stelt dat de koeien waarvoor een slachtverbod geldt, dieren zijn van minder dan vier jaar oud die worden gefokt voor de voortplanting en voor de productie van melk. Dit moet met het verbod op het slachten van kalveren van minder dan vier jaar gewaarborgd worden, met name gezien de recente crisis, aldus de minister van Landbouw in een brief aan de regionale directeuren.

Lees ook: Zwaar tekort aan melk in Marokko

Het besluit heeft alleen betrekking op de bekende melkrassen (Holstein en Montbeliarde), aldus het document. Sadiki voegt eraan toe dat het verbod op het slachten van vrouwelijke melkkoeien jonger dan vier jaar, niet betekent dat rood vlees van de markt wordt geweerd.

De dag na de aankondiging van de maatregel heeft de brancheorganisatie voor rood vlees in de stedelijke slachthuizen van Casablanca haar ongenoegen geuit en de maatregel "oneerlijk" genoemd. Volgens haar zou dit voorkomen dat vrouwelijke koeien van minder dan vier jaar oud worden geslacht, waardoor de voedselzekerheid van de Marokkanen in gevaar komt.

Lees ook: Melktekort: Marokkanen bestormen winkels

Dit besluit "heeft een overweldigende woede opgewekt, waarvan de gevolgen reacties inluiden die zullen bijdragen tot de crisis van de nationale sectorale markt", aldus de organisatie. Volgens haar zal de maatregel "materiële en morele schade toebrengen aan professionals in de rood vleessector".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team