Zoeken

Marokko: demonstraties tegen hoge kosten levensonderhoud

22 oktober 2022 - 14:00 - Marokko

©

Op initiatief van verschillende middenveldorganisaties werden deze week demonstraties georganiseerd in een vijftiental steden over heel Marokko, om te protesteren tegen de hoge kosten van levensonderhoud.

De demonstranten klagen met name de voortdurende stijging van de prijzen van brandstof en basisvoedingsmiddelen aan. Ze riepen op tot "vrijheid, waardigheid en sociale gelijkheid". De demonstraties werden gehouden in de marge van de Werelddag tegen armoede. In Marokko leeft ongeveer 20% van de bevolking (36 miljoen) onder de armoedegrens.

Lees ook: Ruim 3 miljoen Marokkanen in armoede vervallen

In Rabat riep het Sociaal Front op tot een demonstratie voor het parlement waarbij "de illegale verrijking van oliemaatschappijen" aan de kaak werd gesteld. De brandstofprijzen aan de pomp blijven stijgen, met 1,5 dirham per liter tot 15,61 dirham. Benzine wordt verkocht voor 14,77 dirham per liter. En ook de prijs van levensmiddelen blijft stijgen.

De situatie zou het gevolg zijn van de hoge inflatie in het koninkrijk. Volgens deskundigen bedraagt de inflatie dit jaar 5,5%. Volgens de Hoge Commissie voor Planning is dit vijf keer hoger dan de inflatie die tussen 2017 en 2021 werd opgetekend.

Lees ook: Start schooljaar weegt zwaar op Marokkaanse gezinnen

Om de prijsstijgingen af te zwakken riepen de organisaties de regering op om "de prijs van diesel te beperken tot 10 dirham, van benzine tot 11 dirham, en de winstmarge van distributeurs binnen redelijke en aanvaardbare grenzen te houden", een voorstel dat door de regering werd verworpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team