Zoeken

Demonstraties tegen hoge prijzen in heel Marokko

11 april 2023 - 20:00 - Marokko

©

Honderden Marokkanen hebben zaterdag gedemonstreerd voor het parlement in Rabat en in verschillende andere Marokkaanse steden. De demonstranten zijn boos over de sterke prijsstijgingen voor basisproducten en hekelen het beheer van deze crisis door de regering.

De demonstranten die zich voor het parlement in Rabat verzamelden, scandeerden slogans zoals: "Het volk wil dat de prijzen dalen", "Waarom zijn we arm? Omdat we geregeerd worden door dieven". Ze hielden ook spandoeken omhoog met teksten als: "Mijn land heeft ribben maar sardines zijn duur", "Mijn land is een agrarisch land maar de groenten zijn er duur" of nog "Verenigd tegen prijsstijgingen".

Lees ook: Hoge groenteprijzen dwingt Marokko tot verlaging export

Naast de demonstratie in Rabat werden ook acties tegen de hoge kosten van levensonderhoud georganiseerd in steden als Kenitra, Salé, Marrakech, Larache, Tanger, Beni Mellal, Khouribga, Safi, Oujda, Nador en El Jadida, meldt EFE. De protestbeweging werd geïnitieerd door het Marokkaans Sociaal Front, dat NGO’s omvat zoals de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH), vakbonden zoals de Democratische Confederatie van de Arbeid (CDT) en extreem-linkse partijen zoals de Federatie van Democratisch Links (FDT).

Marokkanen hebben nu al verschillende maanden te maken met stijgende prijzen voor basisproducten. Tijdens de Ramadan, die op 23 maart van start ging, hebben ze moeite om deze producten te kopen. Volgens de autoriteiten is de prijsstijging te wijten aan de droogte die het koninkrijk zwaar heeft getroffen en aan de wereldwijde inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Minister Mohamed Sadiki van Landbouw verzekerde onlangs dat de prijzen in de komende weken zullen dalen.

Lees ook: Marokko: inflatie schiet omhoog, vooral levensmiddelen duurder

Eind februari bedroeg de inflatie in Marokko 10,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk door een stijging van de voedselprijzen met 20% op jaarbasis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team