Zoeken

In Marokko gestrande Franse Marokkaan vertelt over grootste vrees

22 augustus 2020 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Ali Azrou, een Franse Marokkaan, is de eigenaar van het restaurant "Soleil d’Agadir" in het Franse Maubeuge. Hij zat de afgelopen vijf maanden vast in Marokko.

In een lang gesprek met La Voix du Nord vertelt Ali over deze moeilijke periode. Hij vertrok begin maart samen met zijn vrouw naar Marokko. Daar zou hij drie of vier weken blijven. "Gewoonlijk ga ik voor twee of drie weken weg, wanneer alle werknemers van het restaurant er zijn. Mijn zoon neemt dan de leiding over." Door de gezondheidscrisis liep het echter anders af.

"Mijn zoon belde me om me te vertellen dat de politie was langsgekomen om ons te informeren van de voorlopige sluiting van ons restaurant. We hadden reeds alles klaar staan voor 250 klanten op zondag, alles was verloren." Vanaf dat moment moest Ali alles vanop afstand runnen. "Ik was altijd in contact met mijn zoon, de boekhouder, verzekeringen of nog leveranciers.", vertelt hij.

De situatie werd nog iets moeilijker toen ook in Marokko de noodtoestand werd afgekondigd. "Het was net zoals in Frankrijk, verplaatsingen werden beperkt en waren enkel mogelijk met een officieel document. Het was strikt maar de mensen respecteerden de maatregelen goed. Ik heb zelfs mijn zus die op 50 meter woont, twee en een halve maand niet gezien.", zegt Ali.

De vliegtickets van Ali werden kort voor de vertrekdatum geannuleerd. De restauranteigenaar melde zich bij het consulaat van Frankrijk in Agadir. Hij wist echter pas eind juli naar Frankrijk terug te keren en bezocht onmiddellijk zijn restaurant. "Toen ik in Marokko was was ik zo bang dat ik alles zou verliezen waarvoor ik al dertig jaar werk.", zegt hij nog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team