Zoeken

Noodkreet in Marokko gestrande inwoners VAE

19 juni 2020 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Honderden mensen die in de Verenigde Arabische Emiraten wonen zitten al ruim drie maanden vast in Marokko vanwege de coronacrisis, soms zonder geld of met een verlopen visum. Allen vragen aan de VAE-autoriteiten om hun repatriëring te organiseren. Abdelilah en Yassine vertelden hun verhaal aan de media.

Abdelilah Rida, een in de VAE wonende Marokkaan, zijn Russische vrouw Aleksandra Gorid en hun zoontje Rayan, 19 maanden, kwamen op 5 maart in Marokko aan om bij de zieke vader van Abdelilah te zijn. Aleksandra keerde op 13 maart naar Dubai, maar Abdelilah en zijn zoontje bleven in Marokko en zitten sindsdien vast in hun huis in Tanger.

"Mijn zoon is al 100 dagen gescheiden van zijn moeder. Hij huilt de hele tijd. Hij begrijpt niet waarom hij niet bij haar kan zijn. Geen enkel kind zou zo lang zonder zijn moeder blijven. Mijn vrouw is bang en gedeprimeerd omdat we niet samen zijn.", vertelde Abdelilah aan Gulf News.

Abdelilah werkte voor de coronacrisis voor een informaticabedrijf maar werd door zijn werkgever op onbetaald verlof gestuurd door de pandemie. Het is voor de jonge vader steeds moeilijker om zijn gezin financieel te onderhouden. "Ik heb bijna geen geld meer. We hebben ook een hypotheek in Dubai en andere uitgaven. In Marokko geef ik ongeveer 1500 dollar per maand uit voor mijn zoon en mij. Ik maak me zorgen over mijn financiële situatie omdat ik al 100 dagen zonder inkomen zit. Ik ben ook de enige kostwinner.", aldus de wereld-Marokkaan. Abdelilah, die al 10 jaar in Dubai woont, deed meerdere pogingen om hulp te krijgen van de VAE, zonder succes.

Yassine Elalaoui, zijn vrouw Sanaa en hun 3-jarig zoontje Taha, zitten in dezelfde situatie. Alle drie hebben de Marokkaanse nationaliteit. Het koppel woont al 12 jaar in de Verenigde Arabische Emiraten, maar zit door de pandemie vast in Casablanca. Net zoals Abdelilah zit Yassine al drie maanden zonder inkomen. Ook hij hoopt dat de VAE hem en zijn gezinnetje zullen helpen naar huis terug te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team