Zoeken

Studenten keren terug naar Marokko om aan depressie te ontsnappen

20 januari 2021 - 17:00 - Marokko

©

Marokkaanse studenten in Frankrijk willen het liefst weer terugkeren naar Marokko. De wereldwijde gezondheidscrisis vanwege het coronavirus, begint voor veel studenten moeilijk te worden. Zij moeten al een paar maanden online lessen volgen.

"Ik was helemaal alleen in een kleine studio van 20 m². Het was benauwend. Ik kon het niet meer aan en het heeft mij gebroken. Ik belde mijn moeder en vertelde haar dat ik terug zou keren naar Marokko," vertelt Zaina aan website H24. Ze studeert aan de Business school in het Franse Rouen. Nu is ze alweer twee maanden terug in haar ouderlijk huis in Beni Mellal. "Mijn vader vreesde dat ik in Frankrijk zou stranden als de grenzen zouden gaan sluiten. De gedachte dat ik dan helemaal alleen zou zijn werd ondraaglijk."

Zaina worstelde met de isolatie door haar studie online te moeten voortzetten. "Mentaal was het erg zwaar. Ik ben erg actief. Ineens had ik geen sociale interactie. Ik kon niet uitgaan of gaan sporten. Het was heel zwaar," vertelt ze. De studente heeft geen retourticket. "Als er weer normaal lessen zijn, zal ik weer terugkeren naar Frankrijk. Anders blijf ik zo lang mogelijk hier."

Het verhaal van Zaina is niet uitzonderlijk. Maroua en Abir zijn ook teruggekeerd naar Marokko. Beiden studeren aan de Business school in Grenoble. Zij hadden last van een depressie. "We voelden ons depressief door het onderwijs op afstand en de lockdown. We konden niet met onze vrienden afspreken," zegt Abir. "We organiseerden online groepbesprekingen om elkaar te motiveren. De school hielp ons omgaan met de stress door coaches voor ons in te schakelen. Dat heeft ons enorm geholpen om de depressie tegen te gaan," zegt Maroua.

"Sommige vrienden zijn al in november teruggekeerd. Maar we wilden geduldig zijn. We waren bang dat de grenzen gingen sluiten. Daarom zijn we met Kerstmis naar Marokko gegaan. We zijn van plan om eind januari weer te vertrekken naar Frankrijk."

Bladna.nl