Zoeken

Marokko start gesprekken over toegang ongehuwde stellen tot hotels

1 augustus 2023 - 21:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering overweegt het verbod voor ongehuwde stellen om een hotelkamer te delen op te heffen. Gesprekken zijn hierover aan de gang tussen verschillende ministeries.

In Marokko mogen alleen gehuwde stellen een hotelkamer delen, waarbij het huwelijkscertificaat als bewijs dient. Ongehuwde stellen die deze regel overtreden, riskeren een gevangenisstraf van een jaar wegens seksuele relaties buiten het huwelijk (artikel 490 van het Wetboek van Strafrecht). De Marokkaanse minister van Toerisme, Fatim-Zahra Ammor, kondigde vorige week aan dat zij onderhandelingen is gestart met haar collega’s van Binnenlandse Zaken en Justitie om "bepaalde beperkingen op te heffen die ongehuwde stellen verbieden een hotelkamer te delen", meldt Assabah.

Lees ook: Marokko overweegt ongehuwde stellen hotelkamer te laten delen

Deze beperkingen "maken dat veel mensen kiezen voor toeristische bestemmingen zoals Turkije of Europa", merkt de minister op. De regering werkt op koninklijke instructie aan een hervorming van het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht uit 1961, waarbij ook wordt overwogen om seksuele relaties buiten het huwelijk te decriminaliseren. In zijn troonrede van vorig jaar kondigde Koning Mohammed VI een hervorming van het Familierecht (Moudawana) aan. Een jaar later is deze hervorming nog steeds niet uitgevoerd vanwege de conservatieven en islamisten, waaronder de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), die zich fel verzetten tegen de herziening van de wet.

In antwoord op vragen van een socialistische afgevaardigde maandag, herinnerde de minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, eraan dat alleen de Koning, in zijn hoedanigheid van Leider der Gelovigen, "het gezag heeft om het parlementaire debat" over deze kwestie te starten. In de tussentijd verkiezen veel ongehuwde Marokkaanse stellen om hotels te vermijden en discreet appartementen te huren om tijd samen door te brengen.

De toegang tot hotels voor ongehuwde stellen is "een kwestie van fundamentele vrijheden", verklaarde Othman Cherif Alani, de voormalige directeur van de Nationale Federatie van Toerisme, begin juli aan TelQuel. Het ministerie van Toerisme werkt volgens hem aan het opheffen van deze beperkingen "die de ontwikkeling van het toerisme belemmeren".

Lees ook: Marokkanen over ongehuwde koppels: "Liefde is geen misdaad"

Marokko is bezig met een dynamiek van "decriminalisering van dit gedrag", bevestigt het ministerie van Justitie. Dit blijft echter een waarschuwing aan ongehuwde stellen die van plan zijn naar Marokko te reizen. Ze kunnen in de gevangenis belanden als een van de partners van Marokkaanse afkomst is, zelfs als ze een Europees paspoort hebben.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team