Zoeken

Ongehuwde moeders in Marokko leven in hel

11 maart 2024 - 07:00 - Marokko

©

In Marokko is het allesbehalve eenvoudig om een ongehuwde moeder te zijn. Dit komt doordat het koninkrijk geen relaties buiten het huwelijk erkent en deze zelfs Lees ook: strafbaar stelt met een gevangenisstraf van maximaal één jaar.

Jeanne, een 20-jarige Congolese vrouw, ervoer de harde realiteit van deze wet toen ze na een verkrachting in Marokko aankwam en zwanger bleek te zijn. "Het was vreselijk," vertelt ze aan EFE. "Ze behandelden me alsof ik vies was."

Lees ook: Marokko kampt met crisis door vrouwelijk celibaat

De strafbaarstelling van seks buiten het huwelijk plaatst ongehuwde moeders in een kwetsbare positie. Ongetrouwde vrouwen die bevallen, riskeren een gevangenisstraf. Vrouwenorganisaties in Marokko eisen dan ook de afschaffing van deze wet in de lopende hervorming van het strafrecht en familierecht.

De vereniging "100% Mamans de Tanger" biedt hulp aan ongehuwde moeders. Ze krijgen er onderdak, hulp bij het zoeken naar werk en begeleiding om hun zelfvertrouwen te herstellen. Kautar, een 19-jarige Marokkaanse vrouw, is één van de moeders die door de vereniging geholpen wordt. Ze raakte zwanger van haar vriend, die een einde maakte aan hun relatie zodra ze hem op de hoogte had gebracht. Kautar beviel uiteindelijk in haar eentje in het ziekenhuis van Tanger.

Lees ook: Wetsartikel 490 "zwaard van Damocles" boven hoofd Marokkaanse vrouwen

Naast de juridische problemen ervaren ongehuwde moeders ook sociale druk en marginalisatie. Hun kinderen zijn vaak de dupe van deze discriminatie. Sommigen worden na de geboorte te vondeling gelegd, terwijl anderen niet geregistreerd worden. Weer anderen krijgen de stempel "bintuzina" (kind van een onwettige relatie) op hun identiteitsdocumenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team