Zoeken

Marokko kampt met crisis door vrouwelijk celibaat

28 oktober 2023 - 23:00 - Marokko

©

In Marokko blijft het aantal ongehuwde vrouwen toenemen, resulterend in een dalend geboortecijfer. Wat zijn de oorzaken?

Meer dan 60% van de Marokkaanse vrouwen tussen 20 en 24 jaar is ongehuwd, en meer dan 28% van de vrouwen tussen 30 en 34 jaar is dat ook, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport "De Marokkaanse vrouw in 2023", gepresenteerd ter gelegenheid van de Nationale Vrouwendag. Het rapport merkt op dat het aantal ongehuwde vrouwen in Marokko 8 miljoen overschrijdt, wat neerkomt op 60% van de vrouwen voor wie de minimum huwelijksleeftijd wettelijk is vastgesteld op 18 jaar.

Lees ook: Marokko: 8 miljoen vrouwen vrijgezel

Volgens hetzelfde rapport is het aantal ongehuwde vrouwen in Marokko met ongeveer 4,6% gestegen, terwijl het percentage ongehuwde mannen met 2,6% is toegenomen. Dit maatschappelijk probleem heeft onmiskenbare gevolgen voor het geboortecijfer. Het huidige aantal kinderen per vrouw is gedaald naar 2,38. Vergeleken met 1960, toen er een recordniveau van 7 kinderen per vrouw werd bereikt, is de daling aanzienlijk.

De hoge mate van ongehuwde vrouwen kan worden verklaard door factoren zoals de hoge kosten van levensonderhoud en werkloosheid, die veel mannen ontmoedigen om te trouwen. Jonge werklozen kunnen de lasten van het dagelijks leven niet dragen. Geconfronteerd met dit sociale probleem, heeft de regering een beroep gedaan op gezinsexperts zoals Mohamed Momen, socioloog bij het Koninklijk Instituut voor de opleiding van professionele experts, om oplossingen te vinden meldt Atalayar. Een van de voorgestelde oplossingen is het toewijzen van gezinsbudgetten om te voldoen aan de familiebehoeften van jonge stellen.

Lees ook: Marokkaanse vrouwen krijgen minder kinderen

In Rabat draagt het Internationaal Huwelijksbureau, dat samenwerkt met bijna 100 soortgelijke organisaties in westerse landen om partners te vinden voor Marokkaanse vrouwen die met buitenlanders willen trouwen, ook bij aan het oplossen van dit probleem. Vrouwen van alle leeftijden en achtergronden hebben vergaderingen georganiseerd in de kantoren van het huwelijksbureau om jongeren aan te moedigen te trouwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team