Zoeken

Handelde Marokko juist door de grenzen te openen?

11 februari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Het besluit van de Marokkaanse regering om de grenzen te openen heeft bezorgdheid gewekt, ook al is dit besluit positief voor de toeristische en economische actoren. De hervatting van de vluchten kan volgens sommigen een negatief effect hebben op de epidemiologische situatie in Marokko.

Marokko heeft een lange weg afgelegd op vlak van het aantal coronabesmettingen. Bepaalde gezondheidsdeskundigen zijn daarom bezorgd over het besluit om de grenzen te openen. Zo heeft professor Mustapha Ennaji, viroloog aan de faculteit geneeskunde en farmacie van de Hassan II-universiteit in Casablanca, wel respect voor het door de regering genomen besluit, maar vindt dat de beslissing over het sluiten of openen van de grenzen "discussie en analyse" verdient, zegt hij aan Hespress.

Lees ook: Omikron: BA.2 sub-variant in Marokko?

"Vandaag is het besluit tot heropening genomen, maar we moeten ons wel de vraag stellen hoe we de risico’s van dit besluit kunnen beperken. Om het hoofd te bieden aan de pandemie moeten we ons laten vaccineren en de basismaatregelen naleven, aangezien de epidemiologische curve zich nu in een neerwaartse fase bevindt. Volgens de epidemiologische gegevens waarover wij beschikken, zal de piek in Marokko normaal gezien nog een aantal dagen aanhouden, alvorens tussen 15 februari en het einde van de maand af te nemen", legt hij uit.

Ennaji erkent dat het besluit op zich een opluchting is voor de bevolkingsgroepen die psychologisch zijn getroffen door de de beperkende maatregelen. Maar voorzichtigheid blijft geboden. "Wij zijn ons ervan bewust dat burgers nu klaar zijn met de pandemie en de bijbehorende maatregelen. Maar we mogen niet vergeten dat Marokko tijdens de gezondheidscrisis veel offers en investeringen deed, waardoor de schade beperkt is gebleven. De verworvenheden moeten daarom worden beschermd door de naleving van de basismaatregelen, aangezien de pandemie nog steeds niet voorbij is en burgers daarvan bewust moeten blijven", zegt hij.

Lees ook: Marokko: veel terughoudenheid over heropening grenzen

Professor Ennaji is van mening dat er bij een dergelijke beslissing, die de kleine teruggewonnen gezondheidsveiligheid in gevaar zou kunnen brengen, rekening moet worden gehouden met verschillende parameters, waaronder die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "De WHO beschouwt Covid-19 nog steeds als een epidemie. Marokko, kan op dit moment niet het tegenovergestelde beweren en zeggen dat we corona kunnen beschouwen als een eenvoudige griep. Dat wil zeggen dat genomen besluiten gebaseerd moeten zijn op de richtlijnen van de WHO, waarvan Marokko lid is", zegt Ennaji, die er overigens wel vanuit gaat dat de Marokkaanse besluiten hier rekening mee houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team