Zoeken

Marokko eist dat Spanje standpunt herziet over Sahara

25 januari 2022 - 12:20 - Marokko

©

Marokko is bereid de betrekkingen met Spanje te hervatten, op voorwaarde dat het land duidelijk zijn steun betuigt aan het koninkrijk, met betrekking tot de Sahara-kwestie.

Er zal geen volledige normalisatie van de betrekkingen komen zonder een duidelijke erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara door Spanje. Dit is althans de boodschap die de Marokkaanse premier, Aziz Akhannouch, afgelopen woensdag innam tijdens een televisie-interview met Al Aoula en 2M, ter gelegenheid van zijn eerste 100 dagen als regeringshoofd. De woordvoerder van de regering, Mustafa Baitas, sprak donderdag ook over de behoefte aan "duidelijkheid" vanuit Spanje, over deze kwestie die voor Marokko van cruciaal belang is.

Lees ook: Einde crisis met Marokko niet in zicht volgens Madrid

Koning Mohammed VI zei op 6 november, ter gelegenheid van de 46e verjaardag van de Groene Mars, dat Marokko "het recht heeft om van zijn partners te verwachten dat zij een gedurfder en duidelijker standpunt innemen over de kwestie van de territoriale integriteit van het Koninkrijk". Zowel het hoofd van de uitvoerende macht als de regeringswoordvoerder brachten dit deze week in herinnering en voegden eraan toe dat de monarch zijn partners heeft gewaarschuwd dat handelsbetrekkingen niet kunnen plaatsvinden zonder erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Marokko blijft wachten op dit "gebaar" van Spanje, voordat de betrekkingen helemaal hervat worden, aldus La Razón. De krant schrijft dat de uitspraken van de Marokkaanse autoriteiten volgen op de duidelijk uitgesproken wil van de Spaanse koning Felipe VI, om "een nieuwe bilaterale relatie aan te gaan" op basis van "sterkere en meer solide" grondslagen.

Lees ook: Koning Felipe VI roept op tot sterkere banden met Marokko

Koning Mohammed VI heeft in augustus jongstleden in zijn toespraak ter gelegenheid van het Troonfeest, ook de wens geuit om "een nieuwe en ongekende etappe in te luiden" in de betrekkingen met Spanje. Gebaseerd op "vertrouwen, transparantie, wederzijds respect en verbintenissen". Volgens Samir Bennis, diplomatiek adviseur en deskundige op het gebied van bilaterale overeenkomsten, zijn we getuige van een nieuw paradigma inzake de bilaterale betrekkingen. "Marokko heeft steeds meer vertrouwen, het koninkrijk eist dat Spanje respect toont door de overweging van haar standpunt inzake de Sahara".

Bladna.nl