Zoeken

Marokko aangespoord om wetten tegen illegale immigratie te verscherpen

16 juli 2022 - 09:00 - Marokko

©

Twee Marokkaanse migratiedeskundigen roepen Marokko op de wetten ter bestrijding van illegale immigratie in overeenstemming te brengen met zijn internationale verplichtingen.

Marokko blijft een doorreis- en opvangland en staat vooraan bij de illegale immigratie op het Afrikaanse continent. Deze situatie stelt het koninkrijk voor talrijke moeilijkheden, zoals onlangs toen duizenden migranten uit sub-Sahara Afrika in Nador aankwamen in een poging om naar Melilla te vertrekken, schrijft Medias24.

Lees ook: Spanje wil overeenkomst met Marokko herzien na stormloop Melilla

Volgens Mehdi Alioua, voorzitter van de Antiracistische Groep voor de Verdediging en Ondersteuning van Vreemdelingen en Migranten (GADEM), en Nadia Khrouz, universiteitsprofessor en migratiedeskundige, zou een uitbreiding van de wettelijke instrumenten het land kunnen helpen de aanhoudende stromen illegale migranten beter te beheersen.

Het is belangrijk, zeggen de twee deskundigen, onderscheid te maken tussen migranten die naar Europa willen gaan en diegenen die overwegen hun situatie te legaliseren om zich in Marokko te vestigen. Ze wijzen erop dat het feit dat Koning Mohammed VI in 2014 de aanzet gaf, tot massale regularisaties geleid heeft tot een "afname van pogingen om de grens over te steken". Volgens Mehdi Alioua is de goedkeuring van de asielwet absoluut noodzakelijk om het leven van asielzoekers te vergemakkelijken en zo bij te dragen tot een daling van het aantal migranten dat de Marokkaanse grenzen richting Europa probeert over te steken.

Nadia Khrouz, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Mohammed V Universiteit in Rabat en een deskundige op het gebied van migratie, benadrukte dat er op het gebied van asiel weliswaar een decreet uit 1957 is, maar dat dit niet volstaat. Bovendien is een wetsontwerp in behandeling sinds de invoering van het nieuwe immigratie- en asielbeleid.

Lees ook: Stormloop Melilla: Europa vraagt Marokko om uitleg

Marokko ratificeerde in 1993 ook het Internationale Verdrag inzake de bescherming van de rechten van alle migrerende werknemers en hun gezinsleden, met inbegrip van degenen die zich in een onregelmatige situatie bevinden. Voor de academicus is dit verdrag "waardevol" omdat het "alle fundamentele rechten van migrerende werknemers omvat, ongeacht hun administratieve situatie". Het is nu aan Marokko om zijn wettelijk kader in overeenstemming te brengen met de internationale verdragen die het beloofd heeft na te leven.

Bladna.nl